PolitikaPreporučeno

Papa špotao i denuncirao kvarni kler, pozvao na poniznost

Papa Franjo na polnoćki; Foto: Reuters/YouTube

Papa Franjo u Vatikanu je ususret Božiću špotao i iz moralnog kala uzdizao pale kardinale, biskupe, svećenike i crkvene birokrate, te ih pozvao da prigrle poniznost.

Ponos, osobna korist, samoljublje i “sjaj našeg oklopa” izopačavaju naše duhovne živote i korumpiraju crkvenu misiju, rekao je prema citatu AP-a.

Već uobičajeno, Franjo je godišnje božićno obraćanje Curiji posvetio crkvarima i crkvenjacima koji su se prepustili moralnom i osobnom propadanju, osobito je denuncirao svećenike ispunjene ponosom koji se “rigidno” skrivaju iza katoličkih tradicija umjesto da s poniznošću traže i pomažu najpotrebitije.

>>>Cvjetnica: papa upozorio na ‘vraga u pandemiji’

Također uvriježeno, kardinali su propovijed i pokoru izrečenu u Dvorani blagoslova slušali skrušeno.

Ponizni i ponosni

“Ponizni su oni koji se ne bave samo prošlošću nego i budućnošću, jer znaju gledati naprijed, raširiti svoje grane, prisjećajući se prošlosti sa zahvalnošću,” rekao je Franjo. “Ponosni, s druge strane, jednostavno ponavljaju (propovjedi), postaju kruti i zatvaraju se u to ponavljanje, osjećaju se sigurni u ono što znaju i boje se bilo čega novog jer to ne mogu kontrolirati.”

>>>Papa srezao plaće kardinala i svećenika kako bi sačuvao radna mjesta laika

Ponosni su toliko posvećeni samoljublju da ih proždiru osobnih interesi, “posljedično, oni niti uče iz svojih grijeha niti su istinski otvoreni za oprost. To je ogromna korupcija prerušena u dobro. Mi je moramo izbjeći,” rekao je Papa koji je prošloga tjedna proslavio svoj 85. rođendan.

Franjo je poruku i poziv na poniznost kleru ponovio i u petak tijekom polnoćke u kojoj je čovječanstvo pozvao da se “zagleda preko dekoracija i božićnih lampica”.

>>>Papa denuncirao neoliberalne dogme, ‘trickle-down’ ekonomiju | Fratelli Tutti

“Braćo i sestre, dok stojimo pred kolijevkom, mi promišljamo što je središnje, iza svjetala i dekoracija, koji su lijepi. Mi promišljamo dijete,” rekao je.

Rođenje Isusa u siromaštvu trebalo bi sve ljude podsjetiti da je služenje drugima važnije od traženja statusa, društvenog prestiža ili života provedenog u hvatanju uspjeha.

>>>Užici u seksu i hrani dolaze od Boga: papa Franjo

“U njima (siromašnima) on želi biti slavljen,” rekao je Franjo ponovivši najpostojaniju poruku svojeg svećeničkog života i pontifikata.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima