Biznis i ekonomija

Papa srezao plaće kardinala i svećenika kako bi sačuvao radna mjesta laika

Papa Franjo je donio dekret kojim kardinalima naređuje da svoje plaće smanje za 10%, režu su i plaće brojnih drugih svećenika u Vatikanu, a s ciljem očuvanja radna mjesta s nižim primanjima.

Vatikan je u srijedu rekao da će proporcionalni rezovi plaća krenuti s 1. travnjem, glasnogovornik je dodao da će mjere štednje poštedjeti većinu laičkih zaposlenika.

>>>Papa: ovo bi moglo biti vrijeme za razmatranje univerzalnog temeljnog dohotka

Najmanja je država svijeta na loše stanje riznice i Petrove penije upozorila sredinom ožujka, navedeno ja da su gotovo iscrpljene rezerve od donacija prikupljenih u posljednjim godinama.

>>>Vatikan upozorava na rastući proračunski deficit, apelira na darivanje

Franjo, koji dolazi iz radničke obitelji, inzistira da kriza ne smije rezultirati otkazima u teškim vremenima, čak i ako to znači produbljenje deficita.

Jedan je od vatikanskih prelata rekao kako vjeruje da je to prvi put u živućem sjećanju da je papa poduzeo takvu akciju.

Reuters piše da plaće kardinala koji rade u Vatikanu i žive u Rimu sežu od oko 30 do 38 tisuća kuna mjesečno, mnogi borave u prostranim stanovima uz najam daleko niži od tržišnih cijena.

>>>Netransparentna crkva godišnje uživa više od milijardu kuna proračunskog novca: Peović

Većina svećenika i časnih sestara koji rade u vatikanskim odjelima žive u vjerskim zajednicama Rima, poput sjemeništa, samostana, župnih dvora, sveučilišnih i školskih domova – što im pruža zaštitu u izazovnim vremenima. Oni također imaju značajno manje životne troškove od laika; policajaca, poslužitelja, vatrogasaca, čistača, restauratora umjetnina i drugog osoblja koje s obiteljima uglavnom prebiva u Rimu.

>>>Papa denuncirao neoliberalne dogme, ‘trickle-down’ ekonomiju | Fratelli Tutti

Franjo je očito odlučan u zaštiti tih ljudi, budući da se njihova zanimanja ne spominju u papinskom dekretu. Svećenici istovremeno mogu očekivati smanjenje plaća od 3% do 8%. Do 2023. godine su zamrznute i sve planirane povišice, s izuzetkom tri najslabije plaćena razreda.