Biznis i ekonomijaPreporučeno

Par da se zamisliš detalja o rumunjskoj ekonomiji | antidampinški karavan

Foto: ETUC

Europom ovih dana putuje skromni karavan rumunjskog sindikata Cartal Alfa, čini ga 13 članova koji u dva automobila i jednom europskim zastavama okićenom kombiju putuju od Arada do Bruxellesa kako bi upozorili i ukazali na posljedice društvenog dampinga i slobodnog kretanja na najslabije članice Unije.

>>>Upozorenje o ‘katastrofi’, odmak od BDP-a kao glavnog mjerila uspjeha | trostrani summit

Karavan se u ponedjeljak zaustavio ispred sjedišta Europske konfederacije sindikata (ETUC) gdje je delegacija podcrtala da gospodarski rast mjeren BDP-om u posljednjem desetljeću nije rezultirao boljim životima radnika.

  • BDP po stanovniku sada iznosi 72% prosjeka EU, ali plaća rumunjskih radnika iznosi samo 28% prosjeka EU
  • Minimalna plaća je samo 281 eura mjesečno (2,100 HRK) dok su životni troškovi 572 eura
  • Jedna trećina rumunjskih radnika sada prima minimalnu plaću, što je rezultat masovnog raskidanja kolektivnih ugovora od 2000. godine. U Rumunjskoj danas postoji 800 kolektivnih ugovora, u poredbi s 2010. kad ih je bilo 22,000.
  • Situacija je iz domovine otjerala više od četiri milijuna gađana koji u potrazi za boljim životom često završavaju kao za zapad besramno jeftina radna snaga.

Delegacija s navedenim od Europske komisije traži da ostvari zavjete iz Europskog stupa socijalnih prava i osigura dostojanstven život za sve Europljane.

>>>ETUC najavio početak kraja lažnog samozapošljavanja u Uniji | zakon o ‘jahačima’

“Poruka koju šaljemo na europskoj razini govori o potrebi i hitnosti s kojom Rumunjska mora usvojiti građanski orijentirane javne politike, kroz razvojnu politiku koja napušta model niskih plaća i iskorištavanja radnika. Mi trebamo ekonomiju koja radi za sve, ne samo za nekolicinu, i da se ekonomski rast jednako reflektira u džepovima svih građana i kvaliteti javnih usluga, a ne samo u trijumfalističkim brojkama vlade.”

Pratite nas na Google vijestima