Biznis i ekonomijaPreporučeno

Paritet eura i dolara | povijesna bilješka

Euro je u utorak iskusio jedan od povijesnih trenutaka i prvi put u dvadeset godina iskusio paritet s dolarom. Jedan je euro vrijedio točno jedan dolar.

>>>Selektivni argumenti za euro u osvrtu Šonje iz nerealnog vremena

Glavni pokretač neuobičajenog trenda je strah od recesije u europodručju, i široj Uniji, čije bi gospodarstvo u negativne vode moglo uroniti taman sa službenim usvajanje eura u Hrvatskoj, što bi također bila upečatljiva povijesna zgoda.

Drugi ključni faktor je divergencija monetarne politike. Američka središnja banka, Fed, monetarnu politiku steže brzo i žustro, doke Europska središnja banka (ECB) tek priprema izlazak iz kvantitativnog popuštanja, iliti tiskare novca.

>>>ECB zatražio pripreme, pričuve za recesiju

Treći se čimbenik pojavio u realnom vremenu i povezan je s godišnjim održavanjem cjevovoda Sjeverni tok 1 koji će s isporukom plina u najsnažnije europsko gospodarstvo, Njemačku, zastati na najmanje 10 dana.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Političari i analitičari pritom drže da je njegova reaktivacija u kontekstu odmjeravanja Zapada i Rusije uslijed invazije na Ukrajinu neizvjesna. Ukoliko tok prestane, Njemačka će zasigurno kliznuti u recesiju.

Foto: Grabancijaš/Google

“Najneposrednija briga za tržišta je hoće li Sjeverni tok 1 biti ponovno pokrenut,” konstatirao je Bipan Rai, sjevernoamerički voditelj FX strategije pri CIBC Capital Markets u Torontu.

Ako se to ne dogodi, “tržišta će izgledno uračunati recesiju” u regiji, dodao je.

Revizije u realnom vremenu

Na reviziju prognoza u ponedjeljak su upozorili i za gospodarstvo ključni povjerenici Europske komisije.

“Vidjeli smo da se gospodarski rast ove godine pokazao prilično otpornim. Ipak, možemo očekivani neku reviziju nadolje u ovoj i još više u idućoj godini zbog mnogih nesigurnosti i rizika,” rekao je povjerenik Europske komisije za trgovinu i gospodarstvo u službi građana Valdis Dombrovskis i uzgred sugerirao da bi inflacija, koja već mjesecima postojano obara rekorde, mogla nastaviti sa svojom neslavnom serijom.

“Ono što vidimo je da se ove postojano visoke cijene energije prelijevaju na ostatak gospodarstva, a inflacija postaje sve ukorijenjenija i raširenija,” upozorio je Dombrovskis.

Povjerenik za gospodarstvo, Paolo Gentiloni, bio je još tmurniji, uz ocjenu da rizici rastu. “Ulazimo u nemirne vode,” rekao je prema citatu DW-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Paritet eura i dolara | povijesna bilješka 12/07/2022 […]

  2. […] >>>Paritet eura i dolara | povijesna bilješka […]

Comments are closed.