PolitikaPreporučeno

Pariz i sjever Francuske recidiviraju u jednomjesečni ‘lockdown’ | COVID-19  

Suton u Parizu/Ilustracija

Glavni grad i sjever Francuske u petak su uslijed plime zaraza koronavirusom odvučeni u novi jednomjesečni “lockdown”.

Recidivizam predstavlja politički i moralni poraz za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji od kraja siječnja prkosi pozivima znanstvenika i pojedinih članova svoje vlade da na pojavu novih, zaraznijih mutacija koronavirusa odgovori stezanjem mjera.

>>>Plenković i Co. k’o Burke iz Aliensa: It was a bad call, Ripley. It was a bad call. | COVID-19

Macron se zavjetovao da će drugu po veličini europsku ekonomiju držati otvorenom u najvećoj mogućoj mjeri ali ga je virus ostavio bez izbora, što je već viđen scenarij širom Europe, uključujući Hrvatsku gdje vlasti čiji propusti postojano ugrožavaju zdravlje i potpiruju epidemiju inzistiraju da je njihova neodgovornost neodgovornost građana.

Kako bilo, francuski je premijer Jean Castex zaključavanje popratio riječima da se nacija nalazi na udaru trećeg vala. Zarazna mutacija prvo uočena u Engleskoj sada je odgovorna za oko 75% novih slučajeva.

Jedinice za intenzivnu skrb ponovno pucaju pod pritiskom, osobiti u pariškoj regiji gdje je učestalost zaraza na 100,000 stanovnika prešla brojku od 400 osoba.

>>>Pariška regija izgubila kontrolu nad koronoavirusom

“Epidemija se pogoršava. Naša je odgovornost da sade ne dopustimo da ona izmakne kontroli,” rekao je Castex na konferenciji za novinare.

“Opet smo ovdje”

Reuters izvještava da je Francuska u četvrtak zabilježila 35,000 novih infekcija, broj pacijenata na intenzivnoj njezi veći je nego na vrhuncu drugog vala.

>>>U Francuskoj rekordnih 16,972 zaraza u 24 sata: COVID-19 | 3. listopad

“Sada je vrijeme za stezanje mjera,” rekao je premijer. “Četiri tjedna je vrijeme potrebno da mjere postignu potrebni učinak. (To je) vrijeme koje nam treba da dosegnemo prag u cijepljenju najugroženijih.”

Zaključavanje će započeti u petak u ponoć i zahvatiti 16 najteže pogođenih departmana (upravnih jedinica) s izuzetkom jednog na Mediteranu koji formira koridor od za La Manche i protok robe značajne luke Calais do glavnog grada.

Zatvaraju se frizeraji, brijačnice i trgovine namještajem, dok će škole, knjižare i trgovine s osnovnom robom ostati otvorene.

>>>Njemačka bi božićne brojke zaraza mogla premašiti sredinom travnja, Hrvatska prije

Građani će radi tjelovježbe moći na zrak u radijusu od 10 kilometara od svojih prebivališta. Putovanja iz najugroženijih područja neće biti dozvoljena bez uvjerljivog razloga.

“Izađite na otvoreno, ali ne radi zabave s prijateljima,” rekao je premijer pravdajući prijašnje popuštanje mjera. “To je u siječnju bila dobra odluka. Mi bismo imali neizdrživ tromjesečni lockdown. Dobro je što to nismo učinili.”

S njegovom se ocjenom ne slažu svi. Na odjelu intenzivne skrbi privatne bolnice smještene u predgrađu Pariza liječnici za Reuters izražavaju rezignaciju zbog ponovnog pritiska. “Opet smo ovdje,” rekao je šef odjela Abdid Widad.