PreporučenoTech

Parlament odobrio 100 milijardi eura vrijedan proračun Obzora Europe

Lina Gálvez Muñoz; Foto: Jan van de Vel/EP

Europarlamentarci su utorak snažno podržali istraživački program Obzor Europa za razdoblje 2021. – 2027. ocijenivši da će program pridonijeti boljoj pripremi zdravstvenih sustava EU-a za buduće pandemije te dekarbonizaciji industrije.

Program osigurava kratkoročno i dugoročno financiranje istraživanja i inovacija za odgovor na globalne izazove kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalizacija i pandemija koronavirusa.

>>>‘Na Obzoru Europe’ proračun od 100 milijardi eura

Ukupni proračun programa Obzor Europa iznosit će 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU, a tu je i dodatno ulaganje od 4 milijarde eura iz Unijinog višegodišnjeg financijskog okvira.

Obzor Europa dobio je dosad najveća proračunska sredstva za istraživanja u području digitalnih tehnologija i za digitalizaciju. Iz programa će se osigurati i potpora za inovativne MSP-ove i europsku istraživačku infrastrukturu, dok će se dodatna sredstva u iznosu od milijardu eura, koja je Parlament osigurao za temeljna istraživanja, usmjeravati putem Europskog istraživačkog vijeća, navodi Europski parlament na svojem portalu.

Prilagodba neizvjesnoj budućnosti

Europska komisija program je privremeno pokrenula 1. siječnja 2021., a zastupnici su u utorak dali konačno odobrenje za sporazum s Vijećem o programu s 677 glasova za, 5 protiv i 17 suzdržanih (Uredba o Obzoru Europa) te s 661 glasova za, 5 protiv i 33 suzdržanih (posebni program za provedbu Obzora Europa).

“Obzor Europa pomoći će EU u prilagodbi na neizvjesnu budućnost podržavajući zdravstveni sustav da se pripremi za buduće pandemije, industriju za dekarbonizaciju i svoja poduzeća za inovacije”, kazala je portugalska socijaldemokratkinja Lina Gálvez Muñoz, koja se obratila Europskom parlamentu u ime izvjestitelja za Uredbu o Obzoru Europa Dana Nice.

>>>Jadranska spada u skromne a Kontinentalna Hrvatska u umjerene inovatore: Komisija

„Ključni element novog programa je da će najmanje 35% ukupnog proračuna biti dodijeljeno za potporu klimatskim ciljevima Europske unije”, dodala je Galvez Gálvez Muñoz.

Najveći program civilnog istraživanja i inovacija na svijetu

Christian Ehler (EPP), izvjestitelj za posebni program za provedbu Obzora Europa, novi program naziva najvećim i ključnim programom civilnog istraživanja i inovacija na svijetu te je istaknuo kako se Europska unija mora ugledati na primjere velikih međunarodnih aktera i njihovih ulaganja u istraživanja i inovacije, ako želi biti konkurentna u skladu sa zadanim klimatskim ciljevima.

„Do 2030. želimo smanjiti CO2 za 50%. To ne znači ništa drugo nego da ćemo za desetljeće morati razvijati nove tehnologije koje danas još ne postoje”, kazao je.

>>>‘Ne možemo dopustiti da jednu ovisnost zamjeni druga’: Akcijski plan za kritične sirovine EK

“Osigurali smo ambiciozan i uravnotežen proračun koji snažno podupire temeljna istraživanja kao i tematska istraživanja, uključujući po prvi put posebni proračun za kulturnu i kreativnu industriju Europe”, dodao je.

Marc Botenga (GUE/NGL), zamjenik odsutne izvjestiteljice za Europski institut za tehnologije Gálvez Muñoz, naglasio je da su odobrena sredstva za dva nova područja – kulturu i kreativni sektor te za vodu i oceane.

Poticanje rasta, usvajanja umjetne inteligencije

Pučanka Maria da Graça Carvalho, izvjestiteljica za Strateški inovacijski program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) , ustvrdila je kako će program pomoći znanosti i europskom gospodarskom oporavku.

>>>Pojedini primatelji bespovratnih europskih milijuna nemaju što pokazati

„Odobrit ćemo nove instrumente koji će zajednici znanstvenih istraživača omogućiti pokretanje projekata čime će se potaknuti naš rast, osigurati konkurentnost i dati presudan doprinos zdravlju i kvaliteti života svih građana Europe”, kazala je.

“Novi okvirni program će pridonijeti europskom gospodarskom oporavku, otvaranju novih radnih mjesta te odlučnoj digitalnoj i zelenoj tranziciji“, dodala je.

>>>Komisija odredila strategiju i prioritete programa Obzor Europa za razdoblje 2021. – 2024.

Romana Jerković, eurozastupnica SDP-a, naglasila je važnost razvoja tehnoloških i znanstvenih inovacija, s naglaskom na umjetnoj inteligenciji.

“Kao nekoć parni stroj i električna energija, danas umjetna inteligencija mijenja svijet”, poručila je, pojasniivši da liječnicima umjetna inteligencija može pomoći da poboljšaju dijagnostiku i razviju nove metode liječenja te da može pridonijeti čišćem okolišu.

“Zbog toga je za konkurentnost i održivi gospodarski rast važno da se tehnologije poput umjetne inteligencije učine široko dostupnim”, dodala je.

Tri stupa

Program Obzor Europa počiva na tri stupa, podsjeća Europski parlament u priopćenju.

Stup „Izvrsna znanost” podupirat će pionirske istraživačke projekte koje definiraju i pokreću sami istraživači kroz Europsko istraživačko vijeće (ERC). Iz njega će se financirati stipendije i razmjene istraživača kroz aktivnosti Marie Skłodowska-Curie te ulagati u razvoj istraživačke infrastrukture.

Stup „Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost” usmjeren je na izravnu potporu istraživanjima koja su povezana s globalnim izazovima i industrijskim tehnologijama. Uključuje europska partnerstva privatnog i javnog sektora kao i aktivnosti Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) koji neovisnim znanstvenim dokazima i tehničkom potporom pridonosi radu europskih i nacionalnih oblikovatelja politika.

>>>Državna ulaganja u istraživanje i razvoj pišljivih 0,78% BDP-a | 2019.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici također podržali rad Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koji se financira se u okviru programa Obzor Europa, a cilj mu je snažnije povezati znanstveno-istraživački sektor s tržištem rada.

Stup „Inovativna Europa” za cilj ima Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.