Politika

Parlament pozvao na ‘hitno’ kažnjavanje Poljske i Mađarske | vladavina prava

Premijer Mađarske Viktor Orban s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim; Foto: European union

Europski parlament pozvao je u četvrtak Europsku komisiju da “hitno djeluje” i primijeni mehanizam po kojemu se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava, nakon što je prošloga mjeseca najviši sud EU-a odbacio tužbu Mađarske i Poljske protiv tog mehanizma.

>>>Poljska dobila rok od 45 dana za plaćanje kazne od 69 milijuna eura | vladavina prava

EP “poziva Komisiju da hitno djeluje i da odmah primijeni mehanizam uvjetovanosti u pogledu vladavine prava”, navodi se u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u četvrtak s 478 glasova za, 155 protiv i 29 suzdržanih.

Europski parlament također “naglašava da je krajnje vrijeme da Komisija ispuni svoje dužnosti čuvarice Ugovora i da odmah reagira na ozbiljna kršenja načela vladavine prava koja su u tijeku u nekim državama članicama, a koja predstavljaju ozbiljnu opasnost za financijske interese Unije u pogledu pravedne, zakonite i nepristrane raspodjele sredstava EU-a, posebno u okviru podijeljenog upravljanja” te ističe da “svako daljnje odgađanje može imati ozbiljne posljedice”.

Kontekst

Najviši sud Europske unije odbacio je prošloga mjeseca tužbu Poljske i Mađarske protiv europskog mehanizma kojim se za narušavanje vladavine prava neke zemlje članice kažnjava uskratom novca iz europskih fondova.

>>>Orban: odluka Komisije o blokadi novca za oporavak ‘najbrutalnija sabotaža’

Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Europske unije u kojima su zatražile da se Uredba poništi, tvrdeći da je ona protivna Ugovorima o EU-u.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Europskoj komisiji. Navedene dvije zemlje prvotno su blokirale donošenje plana za oporavak EU-a od pandemije, da bi na kraju kompromisno pristali na odgodu primjene mehanizma uvjetovanosti do presude Suda EU-a.

>>>Komisija vladavinu prava u Poljskoj uvjetuje s 36 milijardi eura iz NPOO-a

Varšava i Budimpešta poručuju da je riječ o ideološki motiviranoj presudi te o zadiranju u državni suverenitet.

Mehanizam pokriva slučajeve u kojima je europski proračun izravno ugrožen kršenjem vladavine prava.

>>>Parlament tužio Komisiju zbog propusta u uvjetovanju vladavine prava u Poljskoj

Europarlamentarci su rezolucijom pozdravili spomenutu presudu te su poručili da “nedjelovanje i blagi pristup prema oligarhijskim strukturama i sustavnom kršenju vladavine prava oslabljuje cijelu Europsku uniju i narušava povjerenje njezinih građana”.