PolitikaPreporučeno

Parlament usvojio Resslerove smjernice ‘proračuna za sve’

Karlo Ressler; Foto: Alain Rolland/EP

Europski parlament je na plenarnoj sjednici održanoj ovoga tjedna usvojio izvješće hrvatskog europarlamentarca Karala Resslera o smjernicama EU proračuna za 2022. koje u fokus stavlja oporavak gospodarstva, sigurnost i mlade, priopćio je ured zastupnika.

Europski parlament usvojio je velikom većinom od 462 glasa smjernice za proračun Europske unije za 2022., što je prva faza donošenja proračuna na kojemu radi zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) kao najmlađi proračunski izvjestitelj u povijesti.

>>>Ressler postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta

U rezoluciji izvjestitelja Resslera, usvojenoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, ističe se kako će proračun za 2022. biti od presudne važnosti za oporavak od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, kao dio rekordnog paketa investicija. Glavni prioriteti novog proračuna su stoga oporavak i osnaživanje gospodarstva, digitalna i zelena tranzicija, snažna europska zdravstvena unija, uz dodatan fokus na sigurno okruženje za sve europske građane, a osobito mlade generacije koje su najviše pogođene ovom krizom, navodi se u priopćenju.

Proračun za sve

Zastupnik Ressler je u svom govoru na plenarnoj sjednici istaknuo da je pandemija utjecala na sve segmente našeg života. “Mnogi su izgubili svoje najmilije, milijuni ugostiteljskih objekata te malih i srednjih poduzeća morali su se nažalost ugasiti, a učionice su i dalje prazne u velikom dijelu Europe. Stoga sljedeći europski proračun mora biti proračun oporavka za sve. Oporavak koji vodi računa o svim regijama, sektorima i svim generacijama.”, istaknuo je Ressler.

>>>Probijen proračunski impasse; Plenković: RH sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde €

“Zaštita malih i srednjih poduzeća, koja su posebno pogođena ovom pandemijom, preduvjet je za dinamično gospodarstvo koje potiče investicije i osigurava kvalitetna radna mjesta. Digitalna i zelena tranzicija omogućit će održivije i otpornije gospodarstvo. Ovaj proračun mora pripremiti Europu za novu postpandemijsku digitalnu eru”, zaključio je Ressler.

165 milijardi eura

U svom govoru nakon izvjestitelja Resslera, povjerenik Europske komisije za proračun Hahn istaknuo je kako će Europska komisija temeljem usvojenih smjernica predstaviti svoj prijedlog proračuna za 2022., koji se očekuje početkom lipnja. To će biti temelj za pregovore Parlamenta i Vijeća. Proračun usmjerava preko 165 milijardi eura građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima, poduzećima i ostalim korisnicima diljem Europe.

>>>Upozorenje o ‘katastrofi’, odmak od BDP-a kao glavnog mjerila uspjeha | trostrani summit

Koordinator Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za proračune (BUDG) José Manuel Fernandes zahvalio je Ressleru na kvalitetnim smjernicama i čestitao na radu na Izvješću, uz naglasak kako proračunom mora promicati poduzetništvo, konkurentnosti i inovacije. “Naše građane i gospodarstvo teško je pogodila globalna pandemija COVID-19. Sektori koji su najviše pogođeni pandemijom, poput turizma i ugostiteljstva imat će snažnu podršku u proračunu, ali i kroz kohezijsku politiku. Potrebna nam je hrabrost i odgovornost kako bismo krenuli naprijed na području energetike, prometa i digitalizacije”, istaknuo je Fernandes, stoji u priopćenju.