PolitikaPreporučeno

Partizanske, kontradiktorne priče o napadu na ruski vlak | rat u Ukrajini

Povijesni propagandni oglas ukrajinskih partizana s napisom "Slava Ukrajini – Slava (njezinim) herojima"; Foto: javno dobro

Ukrajinska teritorijalna obrana u srijedu je izvijestila da su njezini borci raznijeli oklopi vlak koji je prevozio ruske vojnike ali je savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog kasnije naveo da je napad bio ograničen na tračnice u blizini vlaka.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Reuters napominje da tvrdnje o desantu u okupiranom južnom ukrajinskom gradu Melitopolju objavljene na Facebook stranici teritorijalne obrane nije mogao neovisno provjeriti.

Melitopolj je smješten u oblasti Zaporoška, u južnom pojasu Ukrajine koji su ruske snage zauzele neposredno nakon početka invazije 24. veljače.

Partizanski pokret

Teritorijalna obrana – ogranak ukrajinskih oružanih snaga sačinjen od rezervista – u objavi je napisala da je eksploziv detoniran ispod vagona koji je prevozio vojno osoblje. Detalji, poput razmjera šteta ili brojke ubijenih ruskih vojnika, nisu navedeni.

Predsjednički savjetnik Oleksij Arestovič nekoliko je sati kasnije izazvao pomutnju i dvojbe rekavši da su rezervisti raznijeli tračnice ispred vlaka a ne dio njegove kompozicije.

>>>Zelenskij smijenio zapovjednika ukrajinske teritorijalne obrane, obrazloženje izostalo

“Partizani su to dobili, iako oni nisu raznijeli sam oklopni vlak,” rekao je Arestovič u videozapisu podijeljenom na društvenim mrežama. Rusi su “dobro prošli”, dodao je.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Savjetnik je ocijenio da sabotaža pokazuje kako partizanski pokret aktivno remeti ruske snage.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima