PolitikaPreporučeno

Pedeset posto umirovljenika preživljava s 1.420 kuna: MUH  

Ilustracija: Cristiana Maria

Matica umirovljenika Hrvatske u priopćenju za javnost upozorava na težak položaj i sve veće siromaštvo umirovljenika što potvrđuje analizom iz koje se vidi da točno 50 posto, odnosno 575.000 umirovljenika, prima prosječnu mirovinu od svega 1.420 kuna i to nakon nedavnog usklađivanja od 0,7 posto.

>>>Siromaštvo i materijalna deprivacija u 2018.

“Prema najnovijim podacima prosječna mirovina svih umirovljenika, stečena na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, sada je 2.523 kune, a to je samo 37,5 posto prosječne neto plaće što je najniže od svih europskih zemalja. Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koji čine trećinu ukupnog biračkog tijela.

Brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju. Sve veće siromaštvo je i posljedica postojeće formule za usklađivanje mirovina koja je osnovni uzrok njihovog stalnog pada u odnosu na rast plaća. Matica stoga ponovno predlaže promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Uz ostalo Matica je već predložila i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga. Dijalog o tome s Vladom, preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, već je započet i Matica izražava nadu da će biti i pozitivno završen,” piše u priopćenju MUH-a.