Biznis i ekonomijaPreporučeno

Peking Washingtonu: ne podcjenjujte odlučnost kineskog naroda

Kina je u subotu izrazila snažno negodovanje zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju dodatnih carina na kinesku robu vrijednu 550 milijardi dolara i upozorila Sjedinjene Države na posljedice ukoliko ne zaustavi svoje “pogrešne akcije”, javlja South China Morning Post

“Takav unilateralan i nasilnički trgovinski protekcionizam i maksimalni pritisak krši konsenzus postignut između lidera Kine i Sjedinjenih Država, krši principe međusobnog poštivanja i međusobne dobrobiti te ozbiljno šteti multilateralnom sustavu trgovine i normalnom međunarodnom trgovinskom poretku,” piše u izjavi kineskog ministarstva trgovine.

“Kina snažno poziva Sjedinjene Države da ne podcjenjuju odlučnost kineskog naroda,” dodaje se.

Kina je u petak ujutro 23. kolovoza neočekivano proširila listu američkih roba na koje primjenjuje carine. Ministarstvo trgovine je u priopćenju navelo da će dodatne tarife od 5% ili 10% uvesti za ukupno 5,078 proizvoda s porijeklom u Sjedinjenim Državama čija vrijednost seže do 75 milijardi dolara. Carine su, među ostalim, prvi put naciljale američku sirovu naftu.

>>>Kina SAD-u: probudite se i pomirišite kavu

Američki predsjednik je istog dana poslijepodne, nakon vijećanja s pomoćnicima, najavio da će postojeće carine na kinesku robu vrijednu oko 250 milijardi dolara povećati s 25% na 30% s 1. listopadom na koji pada i sedamdeseta obljetnica proglašenja Narodne Republike Kine.

Trump je istovremeno objavio da ćeumjesto najavljenih 10%, carine na ostatak kineskog uvoza u iznosu od 300 milijardi dolara iznositi 15%. Analitičari Morgan Stanleya i drugih banaka ranije su ocijenili da će navedene tarife koje na snagu stupaju s 1. rujnom i 15. prosincem globalnu ekonomiju gurnuti u recesiju. gu stupaju s 1. rujnom i 15. prosincem globalnu ekonomiju gurnuti u recesiju.