Politika

Pentagon pozvao Tursku da se zaustavi prije nego šteta postane ‘nepopravljiva’

U zasad najoštrijem komentaru turske vojne operacije unutar sirijskog teritorija američki tajnik za obranu Mark Esper je svom turskom parnjaku rekao da “brzo smiri situaciju” prije nego što šteta postane “nepopravljiva”, javlja Reuters.

Vjeruje se da je turska invazija do petka u bijeg natjerala više od 60,000 ljudi.

Turska je u petak intenzivirala zračne i artiljerijske napade po položajima kurdske milicije, eskalirala je i međunarodna zabrinutost zbog potencijalne humanitarne katastrofe.

“Dok tajništvo dodatno potvrđuje vrijednost naših strateških bilateralnih odnosa, ovaj upad riskira ozbiljne posljedica po Tursku,” navodi se u izjavi Pentagona o telefonskom razgovoru između Espera i turskog ministra obrane Hulusija Akara.

“Tajnik Esper je tijekom razgovora snažno ohrabrio Tursku da prekine s akcijama na sjeveroistoku Sirije kako bi se povećala mogućnost da Sjedinjene Države, Turska i naši partneri pronađu zajednički put za de-eskalaciju situacije prije nego što ona postane nepopravljiva,” dodaje se u izjavi o diplomatskoj razmjeni povedenoj u četvrtak.

>>>Turska: ciljevi su osvojeni; Kurdi: napad na zatvor s pripadnicima IS-a ‘riskira katastrofu’

Sirijski Kurdi su godinama bili glavni saveznici Britanaca i Amerikanaca u borbi protiv “Daesha”. Oni su odigrali ključnu ulogu u osvajanju teritorija Islamske države i danas drže najveći dio Sirije izvan ruku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.