PolitikaPreporučeno

Peović: radnici se ne usude govoriti o ‘prisili, zakulisnim igrama’ u privatizaciji Kraša

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović izrazila je u srijedu sumnju u zakulisne igre vezane uz nedavnu prodaju dionica Kraša, te ocijenila kako su se radnici, koji su bili kao vlasnici dionica bili prisiljeni odreći velikog dijela vrijednost dionica u korist tajkunske tvrtke Pivac.

Kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije upozorila je na konferenciji za novinare ispred tvornice Kraš kako su radnici Kraša, dotadašnji vlasnici dionica, prihvatili 18 posto nižu ponudu braće Pivac umjesto više ponude firme Kappa Star Limited, manjinskog vlasnika Kraša. Njezin je vlasnik Nebojša Šaranović stoga optužio upravu Kraš ESOP-a i MI Braća Pivac za „sinkronizirano djelovanje“.

“Uprava Kraša je sve namjestila za odabranog ponuđača, s kojim je se povezuje već neko vrijeme, a  radnici strepe što će biti s njihovima radnim mjestima pod prezaduženim novopečenim vlasnikom.”

Katarina Peović

”Naravno da je vijest o tome da je netko izabrao prodati dionice za 18 posto manje novca zazvučala sumnjivo te su se kroz medije stale javljati glasine o zakulisnim igrama”, rekla je Peović.

Bila su, dodala je, i nešto naivnija nagađanja da su radnici tobože odlučili dionice prodati za manju cijenu zato što je bila riječ o hrvatskim tajkunima, za razliku od srpskog tajkuna koji je bio drugi ponuđač, dok su srpski mediji iznosili tvrdnje da je tu bila riječ o ‘nacionalnoj borbi’.

Tu se, međutim, radilo o po tko zna koji put prevari radnika, kapitalističkoj spačci i pljačkaškoj privatizaciji, ustvrdila je Peović.

“Naime, kao što je sasvim logično i kao što bi svakom iole racionalnom bilo očekivano pretpostaviti – radnici-dioničari Kraša zapravo nisu bili zainteresirani prodati dionice jeftinije. Dapače, neki uopće nisu bili zainteresirani za prodaju – ali su na to bili prisiljeni”, rekla je.

Ističe kako Radnička fronta, čija je predsjednička kandidatkinja, doznaje od više radnika i iz više izvora da su radnici bili prisiljeni odreći velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkunske braće Pivac, koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s trenutnom upravom Kraša te čak s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura.

Radnici se ne usude o tome govoriti medijima, iako su prije dva tjedna bili prisiljeni potpisati punomoć za ugovor za prodaju svojih dionica koje su bile grupirane unutar Kraš ESOP- a.

>>>Socijalizam 21. stoljeća, crvena zvijezda i crvene kutije: Peović predala kandidaturu za PRH

Peović tvrdi da dokumente koje su morali potpisati nitko od radnika nije smio zadržati niti slikati, a na prisilno su potpisivanje morale doći čak i radnice koje su bile na porodiljskom i na bolovanju. Uprava Kraša je sve namjestila za odabranog ponuđača, s kojim je se povezuje već neko vrijeme, a  radnici strepe što će biti s njihovima radnim mjestima pod novim prezaduženim novopečenim vlasnikom.

”Ovdje smo da kažemo da ovakvu politiku prema radnicima smatramo neprihvatljivom. Ovom se državom već tri desetljeća upravlja isključivo u korist bogate tajkunske oligarhije, u suradnji s političkom elitom, dok radnici uvijek izvlače tanji kraj”, kazala je Peović.