PolitikaPreporučeno

Pet novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, uključujući predstojnicu Klinike za infektologiju

Šator s termalnom kamerom na ulazu u Osječku bolnicu; Foto: Cropix/YouTube

U Osječko-baranjskoj županiji u srijedu je još pet osoba oboljelo od koronavirusa, a među njima i predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novoboljelima imamo prvog pozitivnog liječnika, a to je predstojnica klinike za infektologiju Ljiljana Perić, koja je u posljednjih sedam dana bila tri puta testirana, i zadnji test pokazao je da je pozitivna, izvijestio je načelnik Županijskog stožera dožupan Goran Ivanović.

>>>Koronavirus u bolničkom sustavu

Dodao je kako je liječnica zbrinuta u osječkom KBC-u i da se radi provjera njezinih kontakata u proteklih nekoliko dana, da je većina tih nalaza u ovom trenutku negativna, ali da će u osječkom KBC-u inzistirati na stalnoj kontroli.

Ivanović: ravnatelj osječkog KBC-a pridržava se “mjera nekretanja”

Na pitanje koliko će osoba u KBC-u sada morati otići u samoizolaciju i kako će odsad funkcionirati Klinika za infektologiju, Ivanović je novinare uputio na ravnatelja KBC-a Željka Zubčića te dodao kako je Zubčić “jedan od onih koji se pridržava mjera nekretanja, jer je bio u kontaktu s dr. Perić proteklih sedam dana”.

>>>U Osijeku četvero umrlih od koronavirusa u 24 sata, epidemiolozi pozivaju na trezvenost

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa dosad je oboljela 101 osoba, četiri osobe su izliječene osobe, a pet je preminulo.

Zubčić je “jedan od onih koji se pridržava mjera nekretanja, jer je bio u kontaktu s dr. Perić proteklih sedam dana”.

Goran Ivanović

Ivanović je izvijestio i kako je jučer testirano 118 pacijenata, a od pet pozitivnih nalaza, četiri su u Osijeku i jedan u Belom Manastiru, svi su bili u samoizolaciji.

>>>>Tri nova slučaja zaraze povezana sa žarišnom bolnicom u Biogradu: COVID-19

U osječkom KBC-u su 33 pacijenta, a jedan u našičkoj Općoj bolnici. Pet osoba je na respiratoru, a u samoizolaciji je 366 osoba.

Izvijestio je kako je policija u protekla 24 sata obavila 52 provjere kršenja samoizolacije, a četiri osobe zatečene u kršenju te mjere.

Osječke tržnice spremne za otvaranje  

Na pitanje zašto još nije otvoren vanjski dio osječke tržnice i da, po informacijama Uprave Tržnice, još nema odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Ivanović je potvrdio da se “još uvijek čeka odluka nacionalnog Stožera o otvaranju svih tržnica u Hrvatskoj”, i da će, prema informacijama kojima raspolažu, “ona  doći u ranim popodnevnim satima”.

>>>Lokalni stožeri dobili naputke za sigurno otvaranje tržnica: Anušić

Sve naše tržnice spremne su za otvaranje, u skladu s mjerama Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera, dodao je.

Istaknuo je kako su epidemiolozi i sanitarni inspektori jučer obišli sve tržnice u Županji, koje su, po njihovim naputcima i organizirane.