Biznis i ekonomija

Peti uzastopni mjesec pada industrijskih narudžbi u Njemačkoj | svibanj 2024.

Njemački Savezni statistički ured, Destatis, u četvrtak je izvijestio o petom uzastopnom mjesecu pada industrijskih narudžbi što je prihvaćeno kao znamen unutarnje, ali i vanjske slabosti.

Narudžbe su u svibnju pale za 1.6% u poredbi s mjesecom prije i oštrije od 0.6% u travnju.

Destatis kao glavni faktor navodi pad vanjske potražnje za 2.8%.

Narudžbe iz eurpodručja bile su manje za 0.1%, a izvan monetarne unije za 4.6%.

Promatrano po sastavnicama najneugodniji je pad od 2.9% u automobilskoj industriji popraćen neuobičajeno oštrim poniranjem potražnje u “proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava” (-19.2%).

Investitor Jeroen Blokland u komentaru objavljenom na X-u ističe da su “razine narudžbi pale za ogromnih 25% u poredbi s vrhuncem u 2021.” godini.

“Njemačka je izgubila status ekonomske sile. I, nažalost, loša politika (energija, održivost) ima puno veze s tim,” rezimirao je.

Njemačko ministarstvo gospodarstva u priopćenju je prepoznalo da recentno pogoršanje poslovnih očekivanja ukazuje na “prilično prigušenu” industrijsku aktivnost u nadolazećim mjesecima.

“Unos narudžbi vjerojatno će se stabilizirati tek kada se globalna trgovina dodatno oporavi i potražnja za industrijskim proizvodima postupno poraste.”

Vlada je u posljednjim mjesecima značajno umanjila očekivanja o rastu bruto domaćeg proizvoda u 2024. godini, sa 1.3% na 0.3%.


Povezane vijesti

Comment here