Biznis i ekonomija

Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

Big Ben, London

Jedna petina britanskih kućanstava prošlog je mjeseca imala “negativan raspoloživ dohodak”, odnosno nedovoljno primanja za namirenje temeljnih potreba, rekli su u ponedjeljak iz veletrgovačke grupe Asda.

>>>Detektirana je rastuća depresija britanskih biznisa | BCC

Različiti indikatori i ankete bilježe neugodan i oštar pad potrošačkog morala i moći dok rast plaća kaska za propinjanjem inflacije koja su u lipnju vinula za 9.4% na godišnjoj razini, na najvišu točku u posljednja četiri desetljeća. Očekuje se da će proboj u dvoznamenkasti teritorij nastupiti već s podacima za srpanj.

Pad obujma britanske trgovine
Manjak od petstotinjak kuna

Mjerilo Asde za praćenje prihoda (Asda Income Tracker) pokazuje da je u lipnju negativan raspoloživ dohodak imalo 20% domaćinstava u Ujedinjenom kraljevstvu. Manjak između zarađenog i nužnog za namirenje temeljnih potreba u prosjeku je iznosio 60 funti (532 kune) tjedno.

Rastući pritisak trpe i prosječna kućanstva kojima nakon kupnje hrane i plaćanja računa u prosjeku ostaje oko 200 funti raspoloživog dohotka tjedno. Raspoloživ iznos pritom propada već osam mjeseci zaredom i trenutačno je razinama posljednji put zabilježenima u prosincu 2017. godine kada je britanski parlament okinuo brexit.

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

Istraživanja bilježe da Britanci generalno smanjuju potrošnju u trgovinama i zaziru od kupnje proizvoda, uočljiv je porast potražnje za diskontnim cijenama i trgovinama kao i odmak od skupih prema jeftinijim tržišnim markama.

>>>Broj pubova u Engleskoj i Walesu najmanji u povijesti

Građani također štede na motornim gorivima, zaziru od posjeta restoranima i naručuju manje hrane, otkazuju streaming usluge i jamstva za popravak kućanskih uređaja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’ […]

Comment here