PolitikaPreporučeno

Petir o stranačkom zapošljavanju, Plenkovićevoj predizbornoj ponudi i progonu kršćana

Marijana Petir predstavila svoju listu kandidata za EP; Screenshot: Hina/YouTube

Neovisna kandidatkinja na predstojećim izborima za Europski parlament Marijana Petir rekla je u ponedjeljak navečer u Splitu kako u Hrvatskoj treba mijenjati praksu da stranačka pripadnost bude kriterij za nečiji posao te da “moramo stvarati društvo jednakih mogućnosti”.

“Ljude ne treba mjeriti po iskaznici (stranačkoj) koju imaju nego moramo stvarati društvo jednakih mogućnosti gdje će se cijeniti to što radimo i koliko pružamo”, istaknula je Petir rekavši da joj je premijer i predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković nudio mjesto na HDZ-ovoj kandidacijskoj listi, ako se učlani u tu stranku, što je ona odbila.

Po njezinim riječima, činilo joj se, kako je rekla, da joj je kroz taj ultimatum “rečeno da sve ono što sam radila ne vrijedi ništa”.

“Neke lijevo-liberalne struje u Europskom parlamentu htjele su da riječ ‘kršćani’ bude izbačena iz rezolucije tvrdeći da to što se događa kršćanima nije nikakva posebnost te su htjeli koristiti termin ‘vjerske manjine’. Na kraju smo uspjeli donijeti tu rezoluciju. Tražili smo od Međunarodnog kaznenog suda UN da procesuiraju zločine koji su se dogodili i zaustave to nasilje, ali UN nije napravio apsolutno ništa”,

MARIJANA PETIR

Progon kršćana

Sudjelujući na tribini pod nazivom “Što Hrvatska dobiva, a što doprinosi Europskoj uniji?”, Petir je rekla kako je u svijetu “300 milijuna kršćana u progonu i ne mogu prakticirati svoju vjeru”.

>>>Što je nama naša EU dala: Članak 13., GDPR, roaming, zabrana jednokratne plastike…

Na pitanje što Europa može učiniti da bi pomogla tim kršćanima, odgovorila je kako je Mađarska dobar primjer jer je osnovala posebno tajništvo za pomaganje progonjenim kršćanima. “Mađarska daje izdašna materijalna sredstva kako bi izravno pomogla crkvama na terenu – jednako katoličkoj, protestantskoj i pravoslavnoj crkvi. Mađarska također stipendira stotinjak mladih ljudi iz Sirije, Iraka, Nigerije i drugih najugroženijih područja te se oni nakon završenog studija u Mađarskoj vraćaju u svoje zemlje graditi bolje društvo”, rekla je Petir.

Dodala je kako je potaknuta tim primjerom Mađarske poslala “inicijativu premijeru Plenkoviću prije donošenja proračuna” jer smatra da bi i “Hrvatska mogla djelovati malo više i konkretnije u pomaganju progonjenim kršćanima”.

>>>Petir potpisala ’67 je previše’, rekla da 90 posto građana podržava neradnu nedjelju

“Nisam dobila dogovor, ali možda se u budućnosti nešto promijeni. Voljela bih da Hrvatska makar na simboličan način pokaže ljubav prema progonjenim kršćanima”, istaknula je Petir.

Genocid nad kršćanima u Siriji

Što se tiče Europskog parlamenta, rekla je, trebalo mu je godina dana da donose rezoluciju “kojom smo proglasili da se nad kršćanima u Siriji u ratu dogodio genocid”.

“Neke lijevo-liberalne struje u Europskom parlamentu htjele su da riječ ‘kršćani’ bude izbačena iz rezolucije tvrdeći da to što se događa kršćanima nije nikakva posebnost te su htjeli koristiti termin ‘vjerske manjine’. Na kraju smo uspjeli donijeti tu rezoluciju. Tražili smo od Međunarodnog kaznenog suda UN da procesuiraju zločine koji su se dogodili i zaustave to nasilje, ali UN nije napravio apsolutno ništa”, rekla je Petir na tribini u Splitu.