Politika

Petrov o škveru: treba se znati gdje je nestalo 30 milijardi kuna jer danas o tome vlada tišina

Predsjednik Mosta i prvi na kandidacijskoj listi te stranke na izborima za Europski parlament Božo Petrov u nedjelju je u Splitu istaknuo da bi Hrvatska trebala tražiti od Europske unije dodatna sredstva radi zaustavljanja masovnog iseljavanja.

“Ne postoji nijedan ekonomist u Hrvatskoj koji će reći da će se Hrvatska moći razvijati u trenutku kad postoji masovno iseljavanje, a Europska unija na bilo kakav način ne daje dodatna sredstva. Sasvim je korektno tražiti od Europske unije da nam zbog tih razloga dodijeli dodatna novčana sredstva kako ne bismo konstantno bili periferija Europe,” rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Splitu.

Naglasio je kako trebaju postojati razlozi za ostajanje u Hrvatskoj, a to se neće dogoditi bez gospodarskog razvoja Hrvatske.

“Mi ne želimo ostati bez ljudi, a činjenica je da će na ovakav način Hrvatska doživjeti gospodarski i demografski kolaps”, upozorio je Petrov.

“Dodvoravanje europskim činovnicima”

Mostov saborski zastupnik i kandidat te stranke na izborima za Europski parlament Miro Bulj rekao da je Hrvatska ušla u Europsku uniju “na koljenima tako što su se naše političke elite zbog svojih razloga dodvoravale europskim činovnicima”.

“Mi ne želimo ostati bez ljudi, a činjenica je da će na ovakav način Hrvatska doživjeti gospodarski i demografski kolaps”,

BOŽO PETROV

Ustvrdio je da se “takva poslušnost nastavlja i dalje” prema Tajaniju (predsjedniku Europskog parlamenta), Junckeru (predsjedniku Europske komisije) i Tusku (predsjedniku Europskog vijeća)

“I vidljivi su rezultati – šest godina nakon što smo ušli u EU dvije trećine Hrvatske su prazne”, rekao je, među ostalim, Bulj.

Po njegovim riječima, obećanja koja daje hrvatska vlada neće se nikad ispuniti.

“Dok u našoj Dalmaciji raste turizam, u sinjskom, vrgoračkom i imotskom polju raste korov. Dok se uvoz prehrane povećava na tri milijarde kuna, u isto vrijeme smanjuje nam se proizvodnja hrane. To znači da je Hrvatska na koljenima i da se prema Hrvatskoj Europska unija ponaša kao da smo mi njihova kolonija”, kazao je Bulj.

Smatra kako se u Europskom parlamentu mora čuti snažniji glas koji će štiti interese hrvatskog čovjeka.

“Može nas spasiti samo snažniji glas u Europskom parlamentu jer istinski veleposlanici Hrvatske u EU su eurozastupnici koje izabere narod, a ne oni koje imenuju iz inkubatora Mate Granića, Ive Sanadera i Budimira Lončara”, rekao je Bulj.

Poručio je da će predstavnici Mosta, budu li izabrani u Europski parlament, zastupati glas hrvatskog čovjeka.

Petrov: brodogradilišta su “čerečena” zadnjih 30 godina

Na novinarsko pitanje o pulskom brodogradilištu “Uljanik”, Petrov je istaknuo da bi zbog radnika volio da se stvori mogućnost kako bi oni nastavili raditi, ali, kako je kazao, “sve ove najave o kojim govori Andrej Plenković da će doći Kinezi i ‘utući’ svoj novac i spasiti, to se neće dogoditi”.

“Nitko vam neće pokloniti milijarde bez da napravi sve ono što je Andrej Plenković i vlada s njim na čelu trebala napraviti , a to je – najprije dubinsko snimanje situacije, nakon toga u što će se ulagati i hoće li se ulagati”, smatra Petrov.

Dodao je kako takvu analizu nismo vidjeli jer se zna “tko je i na kakav način upravljao tim brodogradilištima, tko ih je ‘čerečio’ zadnjih 30 godina, a tko se danas skriva među ‘rožicama'”. “Mogla se vidjeti jasna poruka preko novina gdje HDZ-ovci upućuju IDS-ovcima: Budite tihi da ne biste završili u zatvoru, a oni će za njih dizati ruke”, rekao je Petrov.

Po njegovim riječima, gledat ćemo isti scenarij koji smo gledali zadnjih 30 godina, a to je: Oni koji su upravljali će se sakriti, optužit će pojedine žrtvene jarce, svi će se izvući, a na kraju će najviše ispaštati običan čovjek.

“Volio bih ne samo radi hrvatske brodogradnje nego i radi hrvatskog gospodarstva, da oni dijelovi brodogradnje koji su uspješni –  i koji se mogu ostvariti na tržištu – da nastave raditi, ali zato trebaju onih koji su danas na vlasti biti puno hrabriji a, među ostalim, i svoje sankcionirati. Treba se znati gdje je nestalo 30 milijardi kuna jer danas o tome vlada tišina”, rekao je, uz ostalo, Petrov.