Biznis i ekonomija

Pevex uskratio dividendu, udruga razmatra tužbu zbog nedosljednosti u financijskim izvješćima

Krešimir Bubalo; Foto: Z1 Televizija/YouTube

Udruga malih dioničara “Pevex” d.d. u srijedu je izvijestila o uskrati dividende unatoč rekordnoj dobiti i potencijalnoj tužbi zbog nedosljednosti u financijskom izvještajima.

Grabancijaš priopćenje udruge prenosi u cijelosti:

Nakon četiri godine isplaćivanja dividende, Glavna skupština društva Pevex d.d. odlučila je u utorak u cijelosti zadržati rekordnu dobit od 288 milijuna kuna koju je taj trgovački lanac ostvario u poslovnoj 2021. godini. Podsjećamo, vodstvo udruge malih dioničara uputilo je ranije toj kompaniji protuprijedlog  o isplati dividende u iznosu od 50% prošlogodišnje dobiti (10.900 kuna po dionici), dok je Uprava, za razliku od prošle godine, predložila da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit Društva.

Kao razlog za zadržavanje dobiti, predsjednik Uprave Krešimir Bubalo naveo je potrebu financiranja planiranih investicija, dok je predsjednik udruge malih dioničara Hrvoje Marković predložio financiranje investicija u većoj mjeri zaduženjima kod poslovnih banaka. Markovićev prijedlog za dividendu je odbijen s 34% glasova za i 66% protiv.

>>>Pevex isplatio gotovo 95 milijuna kuna dividende, 7.600 kuna po dionici (2021.)

O jamstvima u iznosu od 919 milijuna kuna o kojima se već pisalo u nekim medijima, Uprava se očitovala da se navedeni iznos odnosi na zbroj kako izdanih tako i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 3%. Neovisni revizor potvrdio je takvo objašnjenje, navodeći kako je u financijskom izvješću trebao biti iskazan iznos od 522 milijuna kuna.

S obzirom da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti. Osim toga, nije jasno je li Nadzorni odbor bio upoznat sa stvarnim stanjem garancija kada je utvrdio da su izvješća sačinjena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama.

Uprava je navela da je 98% garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika. Dioničar Dicentra d.o.o. zatražio je odgodu Glavne skupštine dok se dioničarima ne prikaže detaljna specifikacija svih izdanih garancija, što je Uprava odbila učiniti. Zahtjevu Dicentre su se pridružili brojni drugi dioničari koji su se protivili svim donesenim odlukama skupštine.

Kako proizlazi iz pitanja i očitovanja sa skupštine, smatramo da je Uprava odmah po primitku očitovanja neovisnog revizora trebala izvijestiti Nadzorni odbor, otkazati Glavnu skupštinu i podnijeti Nadzornom odboru ispravljeno financijsko izvješće, čime bi transparentno priznala pogrešku i spriječila dio medijskih špekulacija o 920 milijuna kuna danih jamstava.

Uprava je 2017. već učinila sličnu stvar kada je Hrvatska revizorska komora, postupajući po prijavi koju je podnio predsjednik Udruge, u provedenom izravnom nadzoru utvrdila propuste u radu revizorskog društva, izrekla mjere otklanjanja uzroka propusta i proslijedila predmet stegovnim tijelima Komore.

Udruga malih dioničara “Pevex” d.d.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here