Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pfizer i američka vlada potpisali ugovor za još 105 milijuna doza cjepiva | COVID-19

Özlem Türeci, suosnivačica biotehnološke tvrtke BioNTech koja je 2020. razvila prvo mRNK cjepivo protiv bolesti COVID-19; Foto: Jennifer Jacquemart/EC

Američki Pfizer Inc i njegov njemački partner BioNTech u srijedu su potpisali novi ugovor s američkom vladom vrijedan 3.2 milijarde dolara.

Vlasti su naručile 105 milijuna doza od kojih bi prve mogle stići već u ljetu.

>>>‘Distopija’: američki regulatori traže 75 godina za objavu informacija o odobrenju cjepiva Pfizer

Dogovor uključuje i opskrbu cjepiva prilagođenog omikron varijanti koronavirusa koja se pokazala manje opakom od prijašnjih inačica od značaja, iako mediji postojano sikću o novim podvrstama i zlogukim pretkazanjima.

“Inflacija”

Omikron, čiji su “jako, jako blagi simptomi” prvo uočeni u Južnoj Africi, danas je dominantna varijanta koja je naveliko pobjegla od prijašnjih linija cjepiva i uzgred, u epohalnoj plimi zaraza osnažila prirodni imunitet mnogih.

>>>A koliko je opasan omikron?

Pfizer/BioNTech javljaju da će američki porezni obveznici doze plaćati 30 dolara, 50 i kusur posto više u poredbi s prijašnjom ugovorenom cijenom od 19.50 po dozi.

Farmaceuti poskupljenje dijelom pravdaju na novo pakiranje – doziranje.

Novo pakiranje, doziranje

“Radujemo se isporuci ovih novih, za varijantu specifičnih cjepiva i radimo s državnim i lokalnim zdravstvenim uredima, ljekarnama, pružateljima zdravstvenih usluga, savezno kvalificiranim centrima zdravlja, i drugim partnerima kako bi ona bila dostupne ove jeseni,” napisao je u izjavi za javnost službenik Dawn O’Connell iz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država (HHS).

>>>Direktor Pfizera Albert Bourla u 2021. zaradio 24.3 milijuna dolara

Kompanije su rekle da postoji i opcija dodatne kupnje do 195 milijuna doza, pa bi SAD na zalihama imao do 300 milijuna doza.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Novi ugovor pospješuje prodaju Pfizer/BioNTecha u 2022. na 32 milijarde dolara, što je ugrubo u skladu s procjenama i očekivanjima analitičara.

Američka vlada do sad je distribuirala blizu 450 milijuna mRNK cjepiva navedenih proizvođača.

>>>Cjepivo protiv bolesti COVID-19 najlukrativniji proizvod u 17 desetljeća Pfizera

Administracija Joe Bidena nove je ugovore platila alokacijom 10 milijardi dolara unutar proračuna jer je Kongres odbio dati privolu.

>>>Pfizer i Sobi inaugurirali izgradnju 100 milijuna eura vrijednog pogona u Savskom Marofu

HHS je naveo da će doze biti plaćene tim novcem.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters