Tech

Pfizer i BioNTech započeli ispitivanja za nove varijante dorađenih cjepiva

Albert Bourla, glavni izvršni direktor Pfizera; Foto: Dati Bendo/EC

Američki Pfizer Inc i njegov njemački partner BioNTech SE u srijedu su izvijestili o početku “srednjeg stupnja” ispitivanja modificirane inačice cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje cilja originalni soj i njegovu omikron inačicu (BA.2) koja je naširoko pobjegla od cjepiva.

>>>Probojne zaraze (tag)

Pfizer je u priopćenju naveo da je riječ o inicijalnom ispitivanju kojim se želi “dokazati koncept” i prikupiti više podataka o dorađenim cjepivima.

Svijetom trenutačno dominiraju BA.4  BA.5 podinačice omikrona. Zdravstvene vlasti Sjedinjenih Američkih Država procjenjuju da su one u tjednu zaključenom s 23. srpnja bile odgovorne za 95% zabilježenih slučajeva.

>>>U Hrvatskoj 166621 zaraza procijepljenih | HZJZ/N1

Američke administracija za hranu i lijekove (FDA) prošlog je mjeseca od proizvođača cjepiva zatražila da osmisle proizvode koji ciljaju spomenute varijante iako je njihova jesenska primjena neizvjesna uslijed masovnih probojnih zaraza i remećenja imunološkog sustava učestalim docjepljivanjem čije se prve posljedice naziru u visokoprocijepljenim nacijama poput Australije ili Novog Zelanda.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Europska unija i njezine članice, uključujući Hrvatsku, na zalihama imaju kolosalne količine neučinkovitog cjepiva i nastavljaju inzistirati na njihovom korištenju, što se osobito odnosi na najranjivije skupine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima