Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pfizer i Modernu očekuje ‘pad s litice’ | covid endgame

Ikarov let Jacoba Petera Gowyja; Foto: javno dobro

Farmaceutske tvrtke koje su novcem uglavnom američkih poreznih obveznika nezdravom brzinom i bez uobičajenih kliničkih ispitivanja razvile prijeporno učinkovito mRNK cjepivo protiv bolesti COVID-19 i potom kroz ugovore s vladama i izvršnim tijelima, uključujući Europsku komisiju, zaradile basnoslovne količine novca očekuje neposredni “pad s litice”.

>>>Covid profiterstvo (tag)

Reuters piše da je združena zarada zapadnjačkih proizvođača cjepiva i drugih lijekova protiv covida; uključujući Pfizer, BioNTech, Modernu, Gilead Sciences , AstraZenecu i Merck u 2022. godini iznosila oko 100 milijardi dolara.

U spomenutoj je gomilici, zahvaljujući privatnom tenderu o javnoj nabavci cjepiva u Europskoj uniji, najviše profitirao Pfizer koji je lani od sve skupljih doza zaradio 57 milijardi dolara.

>>>Rekordnih 100 milijardi dolara prihoda za Pfizer | 2022.

Analitičari i sami farmaceuti sada drže da je bajkovit priljev novca završio te da spomenute i druge dionike očekuje takozvani “pad s litice” koji podrazumijeva značajan gubitak prihoda i dobiti.

>>>Istraživač citirao uznemirujuće podatke, pozvao na obustavu primjene mRNK cjepiva | COVID-19

Glavna medijska struja kao povod za propadanje navodi visoku razinu imuniteta postignutog kroz dosadašnje, u pojedinim zemljama peterostruke kampanje docjepljivanja, dok korisnici alternativnih medija i društvenih mreža svjedoče totalnom zaziranju i nepovjerenju u učinkovitost i sigurnost proizvoda.

Nepovjerenje i zaziranje – istraga covid profiterstva

Europljani su ovih dana osobito osviješteni, nakon velikih skandala i otkrića da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pregovore o najvećem javno-zdravstvenom tenderu u povijesti Europske unije vodila kroz privatne razgovore sa šefom Pfizera, Albertom Bourlom, nakon čega je izbrisala i sakrila razmijenjene poruke što je okinulo istragu Ureda europske tužiteljice.

>>>EU pregovara o plaćanju veće cijene za manje količine cjepiva Pfizer/BioNTecha

Odbor Europskog parlamenta potom je u saslušanju jedne od direktorica Pfizera otkrio da kompanija prije puštanja proizvoda na tržište cjepivo uopće nije iskušala u priječenju transmisije, odnosno da su europske vlasti život i rad ograničavale a cijepljenje uvjetovale lažima.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Kako bilo, proizvođači i analitičari očekuju da će potražna za cjepivom u 2023. godini, ovisno o (ne)informiranosti pojedinih regija, pasti za gotovo dvije trećine, ponajviše u dobrostojećim zemljama koje su plaćala ponajviše.

Poniranje

Očekivani pad prodaje pritom je oštar i izazovan iako farmaceuti u pravilu imaju strategije za “meko prizemljenje” u situacijama kada ističu patenti.

“Kada promišljate o tradicionalnim lijekovima i razvoju cjepiva dugovječnost prodaje uobičajeno je puno rasprostranjenija,” rekao je analitičar Morningstara, Damien Conover. “Ovo je jako, jako koncentrirano.”

>>>Pfizer učetverostručuje cijenu cjepiva za COVID-19

Pfizer u tekućoj godini očekuje da će cjepiva i tablete protiv covida donijeti prihod od 21.5 milijardi dolara, no pojedini analitičari drže da je takva procjene preoptimistična i da će potražnja za cjepivima nastaviti s kopnjenjem.

“Ostajemo skeptici da će COVID prihodi rasti u 2024. i nakon,” napisao je u istraživačkom radu analitičar JP Morgana Chris Schott uz procjenu da bi stope “boostanja” mogle pasti još značajnije nego što je to bio slučaj u 2022. godini.

“Pad s litice” u tekućoj godini očekuje i Moderna koja je lani od cjepiva zaradila oko 18.4 milijarde dolara.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Analitičari važu da će se iznos više nego prepoloviti, na oko 7 milijardi dolara.

Poniranje očekuju i druge spomenute tvrtke, no njihovo će poslovanje zbog dominacije Pfizer/BioNTecha i Moderne, proći kroz blaže turbulencije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima