Biznis i ekonomijaPreporučeno

Philippe: poruka je jasna, moramo hitro sasjeći poreze

Francuski premijer je pozvao na brzo uvođenje poreznih olakšica u odgovoru na gnjev građana ujedinjenih u “Pokretu žutih prsluka”, prenosi Associated Press.

Edouard Philippe je u ponedjeljak rekao da su rezultati tromjesečne “velike rasprave” koju je lansirao predsjednik Emmanuel Macron u odgovoru na konzistentne i perzistentne prosvjede jasni.

“Debata jasno ukazuje pravac: mi moramo sasjeći poreze i moramo ih sasjeći brzo.”

Premijer je kao druge prioritete naveo uvođenje novih javnih usluga, novih demokratskih modaliteta za građanski utjecaj na donošenje političkih odluka i borbu protiv klimatskih promjena bez dodatnog oporezivanja.

Sudeći prema ovotjednim komentarima dužnosnika, francuska vlada i dalje nema namjeru udovoljiti postojanim zahtjevima građanstva o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo i implementaciji direktne demokracije, odnosno omogućivanju referendumskog predlaganja zakona.

>>>Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

Macron je već posegnuo za ustupcima u nastojanju da zaustavi pobunu potaknutu neoliberalnim politikama i ekonomskim neprilikama, uključujući odustajanje od poreza na automobilska goriva zbog kojih su i zaiskrili prosvjedi i povećanja poreza na pojedine mirovine. Vlada je uvela i “bonus” od 100 eura na minimalnu plaću, što će državnu riznicu koštati 10 milijardi eura.

U velebnoj javnoj raspravi je sudjelovalo 1,5 milijuna ljudi.