Politika

Picula: bosansko-hercegovačke političke elite glavna kočnica pristupnih pregovora s EU

Bosna i Hercegovina propustila je odličnu priliku da se bolje pozicionira na putu prema članstvu u EU u mandatu europskih institucija koji upravo istječe i za nastalu pat poziciju prvenstveno su odgovorne bosansko-hercegovačke političke elite, rekao je u intervjuu  objavljenom u subotu europarlamentarac iz Hrvatske Tonino Picula.

U intervju za portal Vijesti.ba objavljen u subotu, nositelj liste SDP-a koji je na proteklim izborima za Europski parlament osvojila četiri zastupnička mandata, upozorio je na višegodišnju stagnaciju BiH.

“Nakon obećavajućeg početka 2015. zemlja već tri godine stagnira, a u mnogim područjima i zaostaje za drugim državama na Zapadnom Balkanu. Na primjer, jedina nema uspostavljenu parlamentarnu dimenziju odnosa s EU što je ozbiljno zanemarivanje obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, ustvrdio je Picula.

Smatra da je teško predvidjeti razvoj događaja za BiH u idućih pet godina, no sve će ovisiti o prioritetima nove Komisije i Parlamenta kao i razini otpora nastavku politike proširenja među državama članicama.

“Nisam optimist jer će EU morati najprije rješavati ozbiljne dubioze vlastitog funkcioniranja, a Zapadni Balkan će ulaziti u politički fokus samo kao prostor za preveniranje mogućih konflikata ili sprječavanje jačanja utjecaja izvaneuropskih čimbenika”,

Tonino Picula

Picula je odlučno odbacio optužbe iz nekih krugova u BiH da Hrvatska svoje članstvo u EU koristi da blokira europski put BiH.

Pat pozicija

Za pat poziciju u kojoj su se našle bosanskohercegovačke institucije ipak su prvenstveno odgovorne bosansko-hercegovačke političke elite, rekao je.

“Odgovornost za evidentno usporavanje pristupanja EU-u treba tražiti najprije među njima. Neizvjesnost cijelog procesa pojačava vrlo spora afirmacija nekih novih političkih opcija koje bi ih jednog dana mogle zamijeniti na izborima. Vjerojatno bi tek to otvorilo mogućnost za rješenja koja bi osigurala dugoročan prosperitet za sve građane i narode u BiH”, rekao je.

BiH je propustila odličnu priliku da se bolje pozicionira na putu prema članstvu u EU za vrijeme mandata europskih institucija koji upravo istječe, ocijenio je Picula.

“Nisam optimist jer će EU morati najprije rješavati ozbiljne dubioze vlastitog funkcioniranja, a Zapadni Balkan će ulaziti u politički fokus samo kao prostor za preveniranje mogućih konflikata ili sprječavanje jačanja utjecaja izvaneuropskih čimbenika”, rekao je.

Prvi test budućih odnosa EU i Zapadnoga Balkana bit će skoro odlučivanje o početku pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije, procjenjuje Tonino Picula.

RH pomogao otvoriti vrata europskih integracija za BiH

Odbacio je optužbe da se Hrvatska posljednjih godina neprijateljski odnosi prema BiH i miješa u unutarnja pitanja BiH.

“Kao potpisnica Daytonskog sporazuma, Republika Hrvatska ima točno propisane odgovornosti prema Bosni i Hercegovini, a kao članica EU, upravo je Hrvatska bila ta koja je svojim diplomatskim aktivnostima pomogla otvoriti vrata europskih integracija za BiH. Podsjećam vas, Hrvatska je odustala od posebnih odnosa s FBiH, jer se željela postaviti kao vjerodostojan partner koji se zalaže za integralnu, cjelovitu BiH ravnopravnih naroda. I dalje držim da je takva BiH jedino jamstvo sigurnosti i mira u regiji”, rekao je.

Vjeruje da je BiH konkretno potreban daljnji nastavak reforme institucija kako bi se odmaknula od okoštalog daytonskog modela koji kontinuirano učvršćuje status quo u kojem nacionalne elite potpaljivanjem tenzija profitiraju na teret građana.

“Takva BiH je teret samoj sebi, ali i institucijama i zemljama koji su jamci sporazuma“, poručio je Tonino Picula.Povezane vijesti