Politika

Picula nominiran za EU Oscara

Tonino Picula; Foto: Mathieu Cugnot/EP

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula nominiran je za EU Oscara u kategoriji energetike, priopćio je u srijedu ured zastupnika.

Picula (S&D) je istaknuo da je nominacija “priznanje njegovom dugogodišnjem radu, a prije svega priznanje europskim otočanima koji su prepoznali energetsku tranziciju kao prioritet i učinili moju inicijativu uspješnom”.

>>>Picula: 7 hrvatskih otoka napravilo važan iskorak prema energetskoj samoodrživosti

Jedan od prioriteta zastupnika Picule bio je uključiti geografski ugrožena područja u europske politike. Predložio je 2016. pripremni akcijski plan i podnio amandman na europski proračun kojim je osigurao dva milijuna eura. To je rezultiralo stvaranjem Inicijative za čistu energiju za EU otoke kroz koju je zatim uspostavljeno Tajništvo za otoke Europske komisije, navodi se u priopćenju.

U Inicijativu je uključeno više od 40 otočnih zajednica diljem Europe, a uspjeh Inicijative potvrdila je i Europska komisija uvrstivši je u Europski zeleni plan.

>>>Petir dobila EU Oskara: Ovo je kruna moga petogodišnjeg rada

Picula je u novom mandatu Europskog parlamenta izabran za predsjednika Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), koja od nekadašnjih osamdeset danas okuplja 114 zastupnika Europskog parlamenta iz čak 24 zemlje članice EU, dodaje se u priopćenju.

U kategoriji energetike nominirani su još finska eurozastupnica Henna Virkkunen (EPP) i Poljak Jerzy Buzek (EPP).

Odluku o nominacijama donio je žiri Parliament Magazinea, a pobjednik ili pobjednica znat će se u ponedjeljak, 17. veljače 2020.