Politika

Picula o Schengenu: nakon što Komisija sutra usvoji izvješće slijedi Europsko vijeće  

“Pozdravljam današnju najavu Europske komisije da na sutrašnjem sastanku u Strasbourgu ocijeni izvješće o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za ulazak u schengenski prostor. Riječ je, u osnovi, o tehničkoj odluci koja potvrđuje ocjene Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove Europske komisije o našoj spremnosti za ulazak u schengenski prostor. Glavno predstavničko tijelo građana EU, Europski parlament, u prosincu 2017. je raspravljao i podržao proširenje schengenskog prostora na Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku kada se za to ispune uvjeti. Osim toga, Europski parlament je usvojio niz izvještaja o funkcioniranju i proširenju schengenskog prostora, u kojem je proširenje podržano,” izjavio je danas Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u.

“Nakon što sutra izvješće bude usvojeno od strane EK, nema prepreke uvrštavanju odluke o ulasku Republike Hrvatske u schengenski prostor na dnevni red Europskog vijeća”, rekao je Picula.

Piculini komentari nastavljaju se na današnje pismo jedanaestero hrvatskih zastupnika u EP-u o nužnosti opiranju politizaciji procesa ulaska Hrvatske u Schengen, upućeno Europskoj komisiji.

“Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor”, stoji u zajedničkom pismu Europskoj komisiji, koje su poslali hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

>>>Slovenski eurozastupnici u pismu tvrde da je aktualna Komisija pristrana, RH privilegiran: Schengen

“Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada,” istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

  • Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.
  • Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Ured Tonina Picule