PolitikaPreporučeno

Pikni šik masku udruge ‘Jak kao Jakov’, pomozi oboljeloj djeci

Foto: @UdrugaJakKaoJakov/Facebook

Pamučne zaštitne maske živahnih boja i uzoraka izrađuju volonterke udruge “Jak kao Jakov” iz Karlovca pokušavajući u vrijeme koronavirusa prikupiti novac za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Volonterke izrađuju pamučne, dvoslojne maske za odrasle i djecu, koje su višekratne i perive na visokim temperaturama. Trenutno imaju zalihu od 400 maski koje se mogu naručiti, a više detalja o tome može se pronaći na facebook stranici udruge.

“Dosad smo prodajom maskica uspjeli prikupiti 22.000 kuna i time financijski pomogli 11-ero djece koja su na liječenju, a trenutno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece”, kaže predsjednica udruge Ivančica Rubido.

Prikupljeni novac roditelji koriste za potrebe djece dok su na liječenju, poput plaćanja smještaja u Zagrebu budući da nemaju svi mogućnost besplatnog smještaja. Pomoć im dobro dođe jer je puno problema, a neki su roditelji u trenutnoj situaciji ostali bez posla, kaže Rubido.

Predsjednica udruge stiče kako je minimalna donacija 20 kuna, ali svatko može donirati koliko hoće. Naručene maske izvan Karlovca šalju poštom.

U šivanju maski sudjeluje petnaestak volonterki, a priskočili su im u pomoć nastavnici iz karlovačkih  osnovnih škola Švarča i Rečica.

“Mi najčešće izrađujemo suvenire, ali kako smo morale odustati od uskršnje akcije i nismo mogle prikupiti sredstva, došle smo na ideju da počnemo šivati maske. Nije bilo jednostavno jer smo morale kupiti sav materijal, ali smo uspjele”, govori Rubido.

>>>Upoznajte šest hrvatskih junaka i junakinja koji ne traže ali zaslužuju priznanja

Udruga “Jak kao Jakov” osnovana je 2011. u spomen na njezina sina Jakova, 13-godišnjaka koji je bolovao od teškog oblika leukemije. Za sobom je ostavio pjesmu koju je obradila grupa Connect, pod nazivom “Jak kao Jakov”.

Udruga pomaže obiteljima s oboljelom djecom iz cijele Hrvatske, ovisno o težini situacije s obzirom na način liječenja, potrebe za odlaskom na liječenje u inozemstvo i otežane financijske mogućnosti obitelji.