PolitikaPreporučeno

Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Ruska artiljerija; Foto: WarLeaks - Military Blog/YouTube

Kijev je u ponedjeljak izvijestio o novom “moćnom” napadu ruskih plaćenika na grad Soledar u istočnoj Ukrajini i javno priznao da se branitelji nalaze u teškoj situaciji dok odolijevaju postojanim pritiscima na širem području znamenitom po razgranatoj mreži podzemnih rudnika, prostranih pećina i tunela.

>>>‘Bijes i vatra, pritisak i utjecaj’ | promjena dinamike na ukrajinskoj bojišnici

Soledar, smješten u srcu industrijskog Donbasa, leži desetak kilometara od grada Bahmuta koji je kroz mučne mjesece opsade pretvoren u ruinu te prema brojnim promatračima, vojnicima i analitičarima slovi kao jedna od najkrvavijih bojišnica u dosadašnjem tijeku rata.

“Brutalne, krvave bitke”

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu je napisala da branitelji Soledara odolijevaju “valu za valom” Wagnerovih plaćenika ali da oni nastavljaju s nasrtanjem u velikom broju, mijenjanju strategije i napreduju uz tešku topničku vatru.

>>>Zelenskij: Rusija priprema novu mobilizaciju kako bi ‘preokrenula plimu rata’

“Neprijatelj doslovce korača preko leševa svojih vojnika, koristi masovnu artiljeriju, MLRS sustave i minobacače,” napisala je Maljar uz procjenu da napad provode najbolje od Wagnerovih rezervi.

>>>Zelenskij u Kongresu: pobijedili smo Rusiju u bitki za umove svijeta

Tešku situaciju za branitelje Soledara u nedjelju je u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji prepoznao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Stvari su jako teške,” rekao je.

Šezdesetogodišnja Olga, jedna od osoba koje su nakon višemjesečnog odbijanja napustila Soledar, u obližnjem je Kramatorsku za Reuters rekla da se postojano selila iz stana u stan i da je svaki od njih u konačnici uništen u razmjeni vatre.

>>>Oštru kritiku Putionovog ‘pješaka’ cinizmom začinio ‘glavni kuhar’ | rat u Ukrajini

“Čitav prošli tjedan nismo mogli izaći. Svi su trčali uokolo, vojnici s automatskim oružjem, krici,” rekla je. “Nema niti jedne kuće koja je ostala netaknuta. Stanovi gore, zgrade se urušavaju.”

Proruski blogeri u ponedjeljak su citirali lidera Wagner Grupe prema čijim su tvrdnjama plaćenici poveli bitku za glavnu administrativnu zgradu u Soledaru.

>>>Kissinger pozvao na ‘put diplomacije’ | rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska istovremeno navodi da u grad šalje pojačanja. “Tamo se vode brutalne i krvave bitke – 106 granatiranja u jednom danu,” rekao je na ukrajinskoj televiziji glasnogovornik za istočnu frontu, Serhij Čerevatji.

Strateški, gospodarski dragulj  

Grupa Wagner, privatna vojska poduzetnika Jevgenija Prigožina odanog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zloglasna je i znamenita po svojim vojnim operacijama u svjetskim žarištima, uključujući sukobe u Africi i Siriji.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

Američki obavještajci prošlog su tjedna rekli da je Prigožin “opsjednut” osvajanjem dvaju gradova jer želi kontrolu nad bogatim nalazištima soli i gipsa, ali je on u subotu ponudio drugačiji povod i rekao da podzemna mreža tunela i prostranih pećina predstavlja strateški dragulj.

>>>‘Spalite sve’: Poljska se guši u smogu rata

“Ne samo da može držati veliku grupu ljudi na dubinama od 80-100 metara, već se (podzemljem također mogu) kretati tenkovi i pješačka borbena vozila,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca […]

  2. […] za Bahmut predvode pripadnici ruske plaćeničke skupine Wagner koja je “preko leševa svojih suboraca” osvojila […]

Comment here