Politika

Planovi i reforme mogu popraviti niske ishode obrazovanja: Komisija

Europska komisija je u okviru drugog europskog sastanka na vrhu o obrazovanju objavila Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2019. u kojemu se analizira razvoj obrazovanja i osposobljavanja u EU-u i njegovim državama članicama. U Pregledu za 2019. prepoznat je daljnji napredak u ostvarenju važnih ciljeva EU-a povezanih s obrazovanjem i osposobljavanjem, ali također se naglašava potreba da se nastavnicima pruži veća potpora i poveća privlačnost nastavničke struke.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Za ostvarenje otporne, ujedinjene i pravedne Europe moramo ulagati u obrazovanje. To ponajprije znači da moramo ulagati u nastavnike tako što ćemo im pružiti potrebne alate i odati priznanje koje zaslužuju. Uspjeh svake reforme obrazovanja ovisi o nastavnicima. Iz tog razloga je bolje uvažavanje njihovih potreba od presudne važnosti za izgradnju istinskog europskog prostora obrazovanja do 2025. Ponosan sam na ono što smo u suradnji s državama članicama postigli proteklih godina, ali moramo dodatno prionuti poslu. Pregled obrazovanja i osposobljavanja ima ključnu ulogu u poticanju daljnje reforme naših obrazovnih sustava i pomaže nam da svima osiguramo da na najbolji mogući način demonstriraju svoje talente.

Komisija podržava države članice u unapređenju njihovih obrazovnih sustava putem političke suradnje, postavljanja mjerila i programa financiranja kao što je program Erasmus+. Kao glavna godišnja publikacija EU-a o obrazovanju Pregled u tome ima važnu ulogu. Predstavljanjem brojnih političkih mjera i poticanjem dijaloga pomaže državama članicama u postavljanju mjerila i poboljšanju obrazovnih sustava. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak za svaku od 28 država članica te na svim jezicima EU-a.

Izvješće u sažetku za Hrvatsku navodi da su u tijeku “pilot provedbe kurikularne reforme i ambiciozne pripreme za njezinu potpunu implementaciju.”

>>>Zametak dualnog obrazovanja u Vajdi

“U tijeku su reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Sudjelovanje u obrazovanju i skrbi u ranom djetinjstvu obuzdavaju nedostaci učitelja i mjesta. Planovi za proširenje vrlo kratkog prosječnog vremena podučavanja mogli bi pomoći u poboljšanju niskih ishoda obrazovanja,” piše u pregledu Komisije.

(Europska komisija/Grabancijaš)