PolitikaPreporučeno

Plenković: dijalog, projekti i decentralizacija model su suradnje između Vlade i lokalne samouprave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Virovitičko-podravsku županiju, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Virovitičko-podravske županije. Prethodno je premijer položio vijenac na Spomen obilježju poginulim braniteljima iz Domovinskoga rata na Gradskom groblju te je otvorio novoizgrađeno krilo Opće bolnice Virovitica.

Pozdravivši nazočne, predsjednik Vlade u svom govoru izrazio je poštovanje prema postignućima koje kontinuirano ostvaruje Virovitičko-podravska županija na dobrobit svojih građana, istaknuvši je pozitivnim i poticajnim primjerom za razvoj svih ostalih krajeva Hrvatske.

Premijer je podsjetio da je u ovom mandatu napravljen novi model suradnje između jedinica lokalne samouprave i hrvatske Vlade, ocijenivši da je dobro prihvaćen od strane župana, gradonačelnika i načelnika. Dodao je da su redoviti dijalog i šestomjesečni susreti diljem Hrvatske omogućili županima, predstavnicima udruga gradova i općina da budu u tijeku s najbitnijim zakonskim prijedlozima koji se odnose na svakodnevni život građana u svim njihovim sredinama.

“Ta vrsta dijaloga razvila je refleks zajedničkih prioriteta i važnih tema za pojedine dijelove Hrvatske”, kazao je Plenković.

>>>Plenković o sportskim refleksima, 3 temeljna puta i efektima porezne reforme na primjeru Ljubešćice

Kao primjer funkcionalne decentralizacije naveo je spajanje ureda državne uprave sa županijama, koje će biti dovršeno do kraja ove godine.

“Prije tri godine u Osijeku, u izbornoj kampanji, vidjevši situaciju na cijelom istoku Hrvatske kazali smo da je to trenutak da se napravi korak više za Slavoniju, Baranju i Srijem, za svih pet slavonskih županija, i u mandatu naše Vlade taj se projekt realizira,”

Andrej Plenković

Snažnija uloga županija krajem godine

“Tada će se vidjeti koliko će osnažiti uloga županija u teritorijalnom ustroju Hrvatske, ali i u smislu njihovih kompetencija i svega onoga što mora biti objedinjeno za bolju i kvalitetniju uslugu svim građanima. To je veliki iskorak i ogromna reforma. Mislim da do kraja nismo ni svjesni koliko je to dugoročno gledajući važan korak u jačanju hrvatskih županija” poručio je Plenković.

Napomenuo je da je Vlada učinila iskorak i u pogledu fiskalne decentralizacije, koja je, rekao je, gotovo svim jedinicama lokalne i područne samouprave omogućila veće prihode. Uz dijalog, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, predsjednik Vlade istaknuo je i projekte kao četvrti model suradnje između Vlade i jedinica lokalne samouprave.

U tom smislu izdvojio je tri projekta važna za Virovitičko-podravsku županiju. Jedan je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, koji je realiziran odlukom Vlade i uz potporu Županije. Naveo je sajam Viroexpo, kazavši da je riječ o projektu koji ima dugu tradiciju i prepoznatljivost.

>>>Izdavanje obveznica jedinca lokalne samouprave jedna od tema Radne skupine za decentralizaciju

Predsjednik Vlade posebno važnim smatra projekt izgradnje brze ceste koja spaja Vrbovec, Bjelovar i Viroviticu. “To je projekt koji za vas znači razvoj gospodarstva te jednostavniji, ugodniji i brži život”, naglasio je Plenković.

Izgradnja brze ceste

Podsjetio je da je u travnju ove godine otvorena dionica od Vrbovca do Farkaševca, a u tijeku su radovi na dionici koja ide od Farkaševca prema Bjelovaru.

“Ova cesta, duga 94 kilometra, koja će spojiti Vrbovac, Bjelovar i Viroviticu, sve do Terezinog Polja, za vas je prioritet broj jedan. Vidi se da je to element koji nedostaje. Siguran sam da bi ovaj poduzetni, borbeni i tvrdoglavi duh ove Županije došao još bolje do izražaja”, rekao je premijer, istaknuvši da je projekt u svim strateškim dokumentima Hrvatskih cesta, koje o tome vode računa, kao i ministar Oleg Butković.

U svom govoru, predsjednik Vlade spomenuo je da će se u Orahovici održati 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

“Prije tri godine u Osijeku, u izbornoj kampanji, vidjevši situaciju na cijelom istoku Hrvatske kazali smo da je to trenutak da se napravi korak više za Slavoniju, Baranju i Srijem, za svih pet slavonskih županija, i u mandatu naše Vlade taj se projekt realizira”, naglasio je Plenković.

>>>Bernardić: desetgodišnji cilj SDP-a je bogata, uspješna i naseljena Slavonija

Naglasio je da Vlada želi da se u Slavoniji razvija ne samo poljoprivreda i ruralni razvoj, već da se otvaraju nova radna mjesta i da taj novi okvir i nova energija, potakne i ključno pitanje cijele nacije, a to je to je demografska revitalizacija, osobito na istoku Hrvatske.

“Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada i svi njezini članovi bit će vam partneri u tom procesu”, poručio je premijer, izrazivši zadovoljstvo što će se Dani hrvatskog turizma ove godine održati u više slavonskih županija.

Foto: Vlada RH

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Vlade obišao je poduzetnički inkubator u Orahovici.