PolitikaPreporučeno

Plenković: Hrvatska bi uhitila Putina | VIDEO

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković; Foto: European Council

Premijer Andrej Plenković u petak je u Bruxellesu rekao da bi Hrvatska štovala svoje međunarodne obveze i u slučaju posjeta uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje uz optužbu da je iz Ukrajine nezakonito deportirao djecu.

>>>SAD proglasio da je Rusija počinila ‘zločine protiv čovječnosti’ | rat u Ukrajini

Hrvatska, jedna od 39 potpisnica koje su ratificirale Rimski statut s kojim je utemeljen Međunarodni kazneni sud, još je u travnju 2022. godine od ICC-a zatražila istragu navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

>>>‘Jasni obrasci’ ruskih ratnih zločina u Ukrajini | OSCE

“Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za uhićenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela,” rekao je u navedenom kontekstu Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinova posjeta.

Premijer je dodao da je takav scenarij “nerealan”.

“Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta,” rekao je Plenković prema citatu Hine.

Optužbe i tumačenja

Izjava stiže dan nakon što je Mađarska signalizirala da u slučaju posjeta ne bi uhitila Putina.

“Možemo se pozvati na mađarski zakon i na temelju toga ne možemo uhititi ruskog predsjednika … jer statut ICC-a nije proglašen u Mađarskoj,” rekao je šef ureda mađarskog predsjednika Gergeli Gulyas.

ICC je 17. ožujka izdao nalog za uhićenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvove-Belove uz optužbu da su iz Ukrajine nezakonito deportirali stotine djece.

>>>Hollande: Putin je ‘radikalno racionalan’

Rusija nije skrivala svoj program zbrinjavanja djece koji je u autohtonim medijima predstavljen kao humanitarna kampanja zaštite siročadi i djece napuštene u zoni sukoba.

Kremlj, koji poput Bijele kuće ne prihvaća nadnacionalno sudstvo, drži da je nalog ICC-a besmislen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tjeralicu je pozdravio kao utiranje puta prema “povijesnoj odgovornosti”, dok je deportaciju djece oslikao kao “državno zlo koje je započelo upravo s najvišim dužnosnikom” Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima