PolitikaPreporučeno

Plenković i Sveti Otac razgovarali o važnim temama, kanonizaciji Stepinca: Vlada

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Svetoj Stolici. Sa Svetim Ocem Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom razgovarao je o programu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima Hrvatske i Svete Stolice, situaciji u jugoistočnoj Europi te ostalim, globalno važnim temama poput međureligijskog dijaloga, demografskih izazova, borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti te klimatskih promjena.

Ovo je drugi službeni posjet predsjednika Vlade Plenkovića u mandatu, nakon posjeta 2017. godine. Premijer Plenković kazao je da se radi o dvije različite prigode. Dok je prvi posjet u prigodi kraja prve godine njegovoga mandata na čelu hrvatske Vlade, drugi službeni posjet dolazi u trenutku hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

>>>Crkvar Plenković primio predstavnike Vijeća biskupskih konferencija Europske unije

Stoga je današnji sastanak iskoristio kako bi izvijestio Svetoga Oca o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, prioritetima u tih šest mjeseci te ostalim temama važnim za budućnost Europe i Hrvatske – od gospodarskih i infrastrukturnih pitanja, do povezivanja, pitanja sigurnosti i globalnim temama.

Bilo je riječi, dodao je, i o temama o kojima Sveti Otac posebno vodi računa, kao što je borba protiv nejednakosti na globalnoj razini, suzbijanje siromaštva, klimatske promjene i pitanje društvene solidarnosti.

Odnosi Hrvatske i Svete Stolice dobri i kvalitetni, bez otvorenih pitanja

Odnosi između Hrvatske i Svete Stolice ocijenjeni su zaista dobrima i kvalitetnima, bez otvorenih pitanja, kazao je premijer Plenković koji je i ovu prigodu iskoristio da Svetoga Oca pozove u posjet Hrvatskoj.

>>>Plenković primio apostolskog nuncija Pinta, naglasio privrženost Svetoj Stolici

Novinare je zanimalo je li na sastanku bilo riječi o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, a premijer Plenković kazao je da je i Svetome Ocu i kardinalu Parolinu ponovio stav Hrvatske te dodao kako očekuje da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke crkve.

Razgovarali su i o situaciji u regiji te u tom kontekstu najavljenom Zagrebačkom summitu, koji će se održati u svibnju, tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, a čija će glavna tema biti perspektiva daljnjeg proširenja EU na zemlje jugoistoka Europe.

>>>Božićne čestitke premijera Plenkovića građanima, kardinalu Bozaniću i nadbiskupu Puljiću

“Šaljemo jednu snažnu poruku nama susjednim državama, poruku Hrvatske koja je jedina iz skupine zemalja jugoistočne Europe prešla za drugu stranu stola prije sedam godina i sada predsjeda Europskom unijom”, rekao je predsjednik Vlade i dodao da se radi o izrazito važnim postignućima Hrvatske.

Foto: Vlada RH

Istaknuo je da Hrvatska želi taj summit u 2020. učiniti temeljem za dinamičnije odnose svih država jugoistoka Europe s Europskom unijom.

“Naravno da to nailazi na odobravanje jer dijelimo stav da samo agilnom politikom i aktivnim uključenjem možemo potaknuti reformske procese, dosegnuti vrijednosti i standarde i, naravno, gospodarske i institucionalne reforme koje su nužne. S te sam strane izrazio i naša očekivanja da se, uoči Zagrebačkog summita, se riješi i pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, poručio je premijer Plenković.

Uz predsjednika Vlade u službenom posjetu Svetoj Stolice bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Sveta Stolica i Hrvatska žele stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine

Bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini, a premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s tom zemljom, posebno o položaju Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda, te dodao da i o toj temi nailazi na razumijevanje u Svetoj Stolici.

Podsjetio je da je s državnim tajnikom kardinalom Parolinom o toj temi detaljnije razgovarao tijekom njegovoga posjeta Hrvatskoj 2017. godine.

“Oni su u cijelosti informirani o svemu što se događa, znaju naše pozicije, shvaćaju koliko je to nama važno, razumiju položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, žele prije svega stabilnost, dijalog i napredak Bosne i Hercegovine”, kazao je premijer Plenković.

>>>Plenković razgovarao s predstavnicima Crkve o kvalitetnoj socijalno-kulturno-obrazovnoj suradnji

Novinare je zanimalo i što je premijer Plenković poklonio papi Franji, a premijer je kazao da mu je ovoga puta poklonio raspelo hrvatskoga kipara Damira Mataušića te Drugi beramski brevijar, a od Svetoga Oca dobio je medalju s ključnim porukama solidarnosti i suradnje te nekoliko njegovih knjiga i tiskani primjerak Povelje o ljudskom bratstvu koju su papa Franjo i veliki Imam kairskog sveučilišta Al-Azhar potpisali 4. veljače prošle godine.

Hrvatski model suradnje s vjerskim zajednicama primjer drugim zemljama

Premijer Plenković prije nekoliko je dana sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu”, u organizaciji Lige Muslimanskog Svijeta (Rabita) i Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, a u okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, nakon koje je u Banskim dvorima primio generalnog tajnika Lige šeika dr. Muhammeda bin Abdula Karima Al Issu te predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, na čelu s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom Hasanovićem.

“Na taj smo način poslali jednu veliku poruku da kroz naše predsjedanje ne samo da koristimo jedan jako dobar model koji imamo u odnosu između hrvatskih vlasti i Islamske zajednice u republici Hrvatskoj, nego taj model služi i kao primjer drugim europskim zemljama”, poručio je premijer Plenković.

>>>Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao na odvajanje crkve od države, reviziju vatikanskih ugovora

Upitan je li sa Svetim Ocem razgovarao o statusu Kotorske biskupije, predsjednik Vlade rekao je da jest te pojasnio da je tu temu detaljnije otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u razgovoru s kardinalom Parolinom.

Razgovarali su i o globalnom problemu migracija, odnosno kako prevenirati nezakonite migracije i kako urediti one zakonite te kako izbjegavati situacije u kojima zemlje koje su pogođene ratovima, siromaštvom i drugim nestabilnostima utječu na velika migracijska kretanja koja su značajno izmijenile političku arhitekturu Europe prije pet godina.

Najintenzivniji period hrvatske vanjskopolitičke aktivnosti

U kontekstu ovoga posjeta, koji dolazi u trenutku hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, predsjednik Vlade podsjetio je na brojne europske aktivnosti u proteklih šest tjedana, između ostalih izdvojivši sastanak s talijanskim premijerom Conteom, njemačkom kancelarkom Merkel, francuskim predsjednikom Macronom, sastanak na vrhu Prijatelja kohezije u Portugalu, predstavljanje hrvatskoga predsjedanja u Strasbourgu, posjet predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela, kao i cijele Europske komisije Hrvatskoj.

“Ovo je jedan od najintenzivnijih perioda hrvatske političke, diplomatske i vanjskopolitičke aktivnosti uopće”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Andrej Plenković i Pietro Parolin; Foto: Vlada RH

Susret s Parolinom

Predsjednik Vlade Plenković sastao se i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Razgovarali su o daljnjem jačanju suradnje Hrvatske i Svete Stolice, dijalogu koji Vlada RH vodi s Katoličkom Crkvom i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj te prioritetima hrvatskog predsjedanja, kao i nadolazećem Zagrebačkom sastanku na vrhu koji će odrediti daljnu dinamiku proširenja EU-a.

>>>Plenković i gomilica ministara razgovarali s predstavnicima HBK o suradnji Vlade i Katoličke Crkve

Uz predsjednika Vlade u službenom posjetu Svetoj Stolice bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.