PolitikaPreporučeno

Plenković ismijao oporbu, iznio očekivanja o neposrednom otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da očekuje da će se na samitu Europskog vijeća u drugoj polovici ožujka donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu je razgovarao s kolegama iz Europske pučke stranke na marginama kongresa u Bukureštu.

“Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Bruxellesu donese politička odluka o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković novinarima u Bukureštu.

Odlazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i njega osobno u Sarajevo prije nekoliko tjedana, kao i nedavne posjete šefova diplomacije Njemačke, Italije i Austrije, Plenković opisuje kao “veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine”.

Potpora

Plenković je uvjeren da će Komisija izaći s pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju kako bi se na temelju njega mogla donijeti politička odluka na razini šefova država i vlada.

“Posebno mi je drago da se u ovom periodu donio zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma s Frontexom, da se radi na postizanju konsenzusa o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sudovima i u konačnici, nadam se, barem realnom hodogramu postizanja konsenzusa oko izbornog zakona koji je kapitalno važan za cijelu zemlju”, rekao je Plenković.

Podrška BiH u otvaranju pristupnih pregovora s Unijom bila je u središtu bilateralnih susreta u Bukureštu. Plenković se sastao s von der Leyen, predsjednikom njemačkog CDU-a Friedrichom Merzom, finskim premijerom Petterijem Orpom.

S lijeva na desno: Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i nizozemski premijer Mark Rutte; Foto: Dati Bendo/EC

Susreo se i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i s lidericom bjeloruske oporbe Svetlanom Tihanovskom.

Ismijavanje ‘kobasičaste koalicije’

Na pitanje strahuje li od koalicije 10 stranaka predvođenih SDP-om za parlamentarne izbore, premijer je ponovio da ga ne brine “kobasičasta” koalicija i da je dokaz “da su se nabrzinu sklepali” to što su uzeli slogan “Za bolju Hrvatsku” bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Svatko u kampanji zna da postoji Google. I onda kad netko ima kreativnu ideju, ode na Google da vidi tko je prije imao taj slogan. Oni čak nisu imali vremena ni za to. Moram priznati – izrazito smiješno, amaterski i na neki način svojstveno njima koji se u osam godina oporbe nisu maknuli od dvije teze – da su svi lupeži ili izdajnici”, rekao je Plenković, dodavši da se sintagma korumpirani izdajnici “treba njima nalijepiti na čelo”.

Plenković sudjeluje na dvodnevnom kongresu Europske pučke stranke, političke grupacije desnog centra čiji je klub zastupnika najveći u Europskom parlamentu.

Pučani imaju šefa države ili vlade u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Luksemburgu, Cipru. Uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj jer se otvorio put potpredsjednici vlade Mariyi Gabriel iz stranke desnog centra GERB da postane premijerka nakon što je dosadašnji premijer Nikolaj Denkov podnio ostavku.

Članice Europske pučke stranke dio su vladajuće koalicije u Italiji, Belgiji, Češkoj i Mađarskoj.

Povezane vijesti