PolitikaPreporučeno

Plenković iznio promišljanja o suverenitetu i izmjeni Ugovora, o BiH – eri kriza i izazova

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković; Foto: European Council

Premijer Andrej Plenković u petak je, govoreći o Konferenciji o budućnosti Europe na kojoj su građani izrazili želju za izmjenom temeljnog ugovora EU-a, a Europski parlament najavio sazivanje konvencije o tom pitanju, kazao da treba “malo stati na loptu”.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

Završna sjednica Konferencije o budućnosti Europe u ponedjeljak Strasbourgu okrunit će cjelogodišnja okupljanja i rasprave s građanima o njihovim idejama o tome kako bi Unija trebala izgledati, a završno izvješće bit će dostavljeno predsjednicima Europskog  parlamenta, Vijeća i Komisije.

Promjena Ugovora

Neke od preporuka građana idu i u smjeru ukidanja prava veta pri odlučivanju u Vijeću Europske unije te zahtijevaju promjenu samog temeljnog ugovora o funkcioniranju Europske unije.

“Mi ćemo čuti izvješće u ponedjeljak, raspravit ćemo ga i u Hrvatskoj i na razini Vijeća da li juriti s nekim sazivanjem konvencije koja bi ponovo mijenjala temeljni Ugovor ili dobro promisliti kada je pravi trenutak za takav potez”, rekao je premijer na panelu o doprinosu Hrvatske u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

>>>‘Veliko postignuće’, poziv na reformu, izmjenu temeljnih ugovora: Konferencija o budućnosti Europe

Europski parlament izrazio je spremnost za sazivanje konvencije i pokretanje promjene temeljnog ugovora koji je za EU ono što je ustav za nacionalnu državu.

“Mislim da trebamo malo stati na loptu. Stav je hrvatske vlade da u okvirima današnjih ugovora ima dovoljno prostora za napredak”, istaknuo je šef vlade.

Suverenitet, nacionalni interesi

Plenković smatra da “ako se kroz sljedeće mjesece okolnosti promjene, ako precizno, ali svi zajedno, identificiramo ona područja u kojima je potrebno ići zahvatima u institucionalnu strukturu, a osobito u proces donošenja odluka, tada moramo zajednički vidjeti koja su to precizna područja u temeljnim ugovorima kod kojih bi eventualno bile potrebne modifikacije”.

>>>Moramo priznati da je euro strateška pogreška i tražiti izlaz iz zamke: Matolcsy

“Manje više je to pozicija svih zemalja koje su manje i srednje veličine i logično da je tako jer imamo optiku u kojoj prenoseći suverenitet, snažeći Uniju našim doprinosom, snažeći sebe i svoje politike želimo da i naš glas unutar EU-a bude snažan, bude ravnopravan i da u konačnici ima važnost, a kada je to potrebno, i bude glas zaštite nacionalnih interesa”, kazao je Plenković.

Izborni inženjering u BIH

U uvodnom govoru je također kazao da je za Hrvatsku važno da je značajno mjesto u Konferenciji dobila i politika proširenja Europske unije na naše susjedstvo, jugoistok Europe, a posebno na BiH.

>>>Pristupni pregovori (tag)

BiH je od vitalne važnosti za Hrvatsku, a osobito Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda koji nažalost temeljem postojećeg izbornog zakona to pravo ne može realizirati na pravičan način”, rekao je Plenković.

>>>Predsjednik predložio sjednicu VNS-a o zaštiti ustavnih prava Hrvata, destabilizaciji BiH | dopis

Poručio je da će se Zagreb i dalje zalagati za njihovu jednakopravnost i za promjene izbornog zakona koji neće dovesti do situacije u kojoj su Hrvati preglasani izbornim inženjeringom i gdje iz položaja žrtve, kada dignu glas, mogu postati krivci.

“To je nedopustivo”, rekao je premijer.

I zato su naši argumenti, nastavio je Plenković, “uvijek u jednoj suradnoj metodi, metodi argumentacije, tumačenja i komunikacije bili na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima”.

“Tu mislim osobito na teritorij Federacije BiH”, kazao je Plenković.

Epohalno remećenje, rušenje temelja međunarodnog poretka

Govoreći o Europi i njezinoj budućnosti kazao je da su u odnosu na 2019. okolnosti u svijetu fundamentalno promijenjene, uključujući najgoru pandemiju u proteklih 100 godina i brutalnu agresiju na Ukrajinu koja je srušila sve temelje međunarodnog poretka i izazvala posljedice za svijet i Europu kakve ne pamtimo od Drugog svjetskog rata.

>>>Think-tank upozorava na porast cijena hrane, krajnjeg siromaštva | rat u Ukrajini

Istaknuo je da će Hrvatska podržati poseban status Ukrajine te također europsku perspektivu Gruzije i Moldavije.

>>>Draghi o gospodarstvu, geopolitici, inflaciji… reviziji Ugovora: ‘Ovisnost nije mudra’

“Ukrajina je aplicirala za članstvo u EU. Hrvatska će to podržati na način da smo svjesni okvira i realnost što je moguće, a što nije, ali ćemo taj poseban status podržati jer na taj način jačamo i strukturiramo i naš dijalog i podršku zemlji koja trpi agresiju”, rekao je Plenković.

Globalna utakmica između autoritarnih režima i demokracije

Svjedočimo, rekao je Plenković, velikoj tragediji ukrajinskog naroda i najvećoj energetskoj krizi u nizu desetljeća iza nas, rastu cijena energenata, nafte i plina te posljedično rastu cijena hrane i sirovina.

“Vidimo koliko je ta kriza koju sada živimo produbila i energetsku i klimatsku i prehrambenu krizu”, rekao je Plenković.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Po njegovim riječima, potrebna nam je snažna Europska unija u nesigurnom i nepredvidivom kontekstu globalnih okolnosti.

“Znamo da je aktualna globalna utakmica de facto između autoritarnih režima i demokracije”, rekao je Plenković i istaknuo važnost jačanja sigurnosnih i obrambenih segmenata Unije te veće suradnje s NATO savezom, posebice u svjetlu ruske agresije.

Jedinstvo

Smatra da Uniji treba jedinstvo u klimatskim ciljevima i jedinstvo u energetskoj politici.

Plenković je ocijenio da postupno ukidanje ovisnosti o ruskom plinu treba izvesti na način na tranzicijski period ne bude bez dodatnih poremećaja.

>>>EU snaži proizvodnju hrane, Zeleni plan kolateralna žrtva | rat u Ukrajini

“To je moralan izbor, to je principijelan stav, ali istodobno moramo paziti da su sve te restriktivne mjere poduzete na način koji našim društvima i gospodarstvima omogućuje da funkcioniraju u novim okolnostima i to na financijski i ekonomski održiv način”, zaključio je premijer.

Pratite nas na Google vijestima