Biznis i ekonomijaPreporučeno

Plenković izrazio svesrdnu podršku za sanaciju i predaju Đure Đakovića

Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u ponedjeljak radni sastanak u Banskim dvorima s članom Uprave Đuro Đaković Grupe Pavelom Maroušekom, predsjednikom Uprave Đuro Đaković Specijalna vozila Danijelom Marićem i članom Uprave Đuro Đaković Specijalna vozila Goranom Matanićem.

Dionici su na sastanku pozdravili odluku Europske komisije da odobri potporu za restrukturiranje koja će se pružiti u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura.

>>>Komisija odobrila potporu za restrukturiranje – preuzimanje Đuro Đaković d.d.

Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković.

Dugoročna održivost

Plenković je na sastanku rekao da će Vlada nastaviti činiti sve da pomogne opstanku Đure Đakovića te podupirati aktivnosti restrukturiranje.

“Nakon faze kada su, uz pomoć Vlade, osigurana sredstva za plaće radnicima i nastavak proizvodnje, sada ulazimo u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost Đure Đakovića, uz potporu strateškog partnera iz Češke,” rekao je prema priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Predstavnici društva Đuro Đaković prezentirali su svoje daljnje planove i proizvodne aktivnosti u narednom razdoblju.

Premijer je najavio da će Vlada u kratkom roku dati konačno odobrenje Programa te usvojiti druge prateće dokumente čime će se stvoriti preduvjeti za učinkovitu provedbu procesa restrukturiranja.

>>>Plenković zadovoljan jamstvom i prvom injekcijom novca za Đuro Đaković Grupu: VIDEO

Na sastanku su uz predsjednika Vlade sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić,  ministar obrane Mario Banožić te načelnik Sektora za naoružanje i opremu brigadir u MORH-u Davor Tretinjak.

Pratite nas na Google vijestima