Politika

Plenković izvijestio Dahlgrena o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ministra za poslove Europske unije Kraljevine Švedske Hansa Dahlgrena.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar vanjskih poslova Dahlgren izrazili su zadovoljstvo kvalitetnim političkim odnosima Hrvatske i Švedske te partnerstvom u okviru članstva u Europskoj uniji. Založili su se za jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja u ovoj godini bilježi porast.

Švedska je važan gospodarski partner Hrvatske, posebno u trgovini, investicijama i turizmu. Istaknuto je i da u Švedskoj živi oko 35.000 Hrvata i njihovih potomaka, koji su dobro integrirani u švedsko društvo te predstavljaju dodatnu poveznicu u odnosima između dviju država.

Hans Dahglren; Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade izvijestio je švedskog ministra vanjskih poslova o prioritetima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., a koji se tiču politika usmjerenih na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, digitalnu, prometnu i energetsku povezivost, kao i unutarnju i vanjsku sigurnost te jačanje globalne uloge Europske unije.