PolitikaPreporučeno

Plenković: mi ćemo sada inteligentno i pametno omogućiti rad do 68 godina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je bit mirovinske reforme unatoč povlačenju zakona sačuvana te da u tom smislu ne očekuje nikakve probleme od strane Europske komisije.

Premijer Plenković boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se sastaje s nizom europskih dužnosnika. U petak, se između ostalih, sastaje s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom, s kojim će, među inim, razgovarati i o mirovinskoj reformi.

“Ono što ćemo mi sada inteligentno i pametno napraviti jest da ćemo promijeniti još zakona kojima ćemo omogućiti zaposlenicima u različitim sektorima da rade do 68 godina i tu izbalansirati financijski učinak,”

Andrej Plenković

Vlada je odlučila unijeti promjene u mirovinskoj reformi, prihvativši zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”. Ta reforma dobila je pohvale Europske komisije.

“Mirovinska reforma u svojoj supstanci ostaje ista. Sve što je bitno ostaje – mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše vlade, za 15 posto su veće najniže mirovine, jači je drugi mirovinski stup, olakšan pristup trećem stupu. Ovdje smo poslušali 700 tisuća ljudi, poštujući njihove potpise”, rekao je Plenković.

Na upit može li Hrvatska imati problema zbog toga što su uvaženi zahtjevi sindikata, koji su suprotni preporukama Komisije, Plenković je odgovorio niječno.

>>>Iz preporuka EK za RH netragom nestali porez na nekretnine i rintanje do poznih godina

“Ne možemo imati problema. SDP-ova vlada je predložila da se u mirovinu ide sa 67 godina od 2038. godine, mi smo to pomaknuli na 2033. godinu. Ono što ćemo mi sada inteligentno i pametno napraviti jest da ćemo promijeniti još zakona kojima ćemo omogućiti zaposlenicima u različitim sektorima da rade do 68 godina i tu izbalansirati financijski učinak”, kaže Plenković.

Dodao je da akcija prikupljanja potpisa protiv mirovinske reforme nije bila spontana.

“Potpisi su se skupljali baš u vrijeme kampanje za europske izbore. Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića”, rekao je Plenković, dodajući kako je siguran da je većina ljudi koji su potpisali tu inicijativu bila uvjerena da se radni vijek do 67 godina produljuje odmah, a ne 2033., za 14 godina od sada.