Biznis i ekonomijaPreporučeno

Plenković najavio reformu Hrvatske gospodarske komore – špotao Most, SDP i UGP | VIDEO

Andrej Plenković; Foto: European Union

Premijer Andrej Plenković u utorak je nakon razgovora s partnerima rekao da će vladajuća većina u roku od šest mjeseci Saboru predložiti reformu Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je suočena s pozivima na ukidanje članarine i izlazak na slobodno tržište.

“Dogovorili smo jedan prijedlog zaključka kojim će parlamentarna većina pristupiti predsjedniku Hrvatskog sabora kako bi se Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva zadužilo da u roku od šest mjeseci (…) predloži Hrvatskom saboru jednu reformu sustava Hrvatske gospodarske komore, sukladno analizi, razgovorima i svemu onome što ćemo voditi u predstojećim danima,” najavio je premijer.

>>>IT pionir Lucijan Carić: HGK je institucija za uhljebljivanje političkih podobnika i poslušnika

Dodao je da su partneri obavješteni da će novi zastupnik od petka zamijeniti preminuloga Miroslava Tuđmana.

O graničnom incidentu

Plenković je ponudio i gledište na granični incidentu s talijanskim europarlamentarcima, rekavši da su oni došli “privatno”, kao pripadnici socijalističkog kluba, a ne kao predstavnici Europskog parlamenta.

Premijer je njihov postupak osudio kao “nedopustiv” i najavio da će Vlada uputiti službenu prosvjednu notu predsjedniku EP-a, talijanskom političaru i novinaru Davidu Sassoliju.

“Ono što posebno žalosti je sramotno ponašanje SDP-a, očito su bili u dogovoru, dali su priopćenje koju minutu nakon što je ta vijest objavljena. U svakom slučaju to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i moram priznati da mi nije jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav  potez, u ovakav korak. To još nije viđeno u smislu pokušaja internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske,” rekao je.

Oštro protiv široke fronte

Hina izvještava da je premijer bio oštar i prema Mostu čiji je saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot u posljednjim danima osobito kritičan prema radu HGK-a.

Upitan je li djelovanje Mosta njegovu većinu “natjeralo na reformu” Plenković je odgovorio: “Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni prepisuju ideju od konkurentske udruge Hrvatskoj gospodarskoj komoru, koja se zove UGP (Glas poduzetnika) koja potiče ljude na prosvjede, neposluh i kršenje mjera,” rekao je premijer.

>>>Priveden poduzetnik koji je otvorio teretanu u Zagrebu | COVID-19 | VIDEO

U krizi nastao Glas poduzetnika u posljednjim je mjesecima prerastao u značajnog predstavnika hrvatskih biznisa koji drže da postojeća udruženja, uključujući Hrvatsku gospodarsku i Obrtničku komoru ne čuvaju niti zastupaju njihove interese.

>>>Glas poduzetnika: HDZ je pokazao sav svoj kukavičluk | ukidanje članarina

Udruga je u posljednjim mjesecima otvoreno i opetovano tražila sugovornike iz relevantnih ministarstava učestalo ukazujući na diskriminaciju i loš odnos Vlade prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Stoga se mirne duše može reći da su neposluh i druge primjedbe premijera rezultat višemjesečnog ignoriranja sve važnijeg dionika na poduzetničkoj, ali i političkoj sceni.

>>>UGP: umjesto poduzetnika, ministri primaju ‘mitska bića’

Glas poduzetnika je krajem rujna pokrenuo peticiju za ukidanje obaveznih članarina Hrvatske gospodarske i Obrtničke komore koja je do trenutka objave prikupila 21 919 potpisa.

Udruga je po pitanju obaveznih članarina osvojila i široku podršku političara s ove i one strane spektra, uključujući:
 • Klub zastupnika Mosta
 • Klub zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza
 • Klub zastupnika Domovinskog pokreta
 • Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika
 • Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Narodne stranke – Reformista
 • Klub zastupnika Hrvatskih suverenista
 • Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora
 • Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske
 • Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka
 • Stranku Fokus
 • Radničku frontu
 • Neovisnu zastupnicu Karolinu Vidović Krišto i neovisnog zastupnika Milana Vrkljana

Comments (1)

 1. […] Plenković najavio reformu Hrvatske gospodarske komore – špotao Most, SDP i… 02/02/2021 […]

Comments are closed.