PolitikaPreporučeno

Plenković prepoznao blagost omikrona, vlada popušta neke mjere, nastavlja s režimom covid potvrda

Foto: @AndrejPlenkovic

Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s covid potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne.

>>>29% procijepljena Kenija zaključila pandemiju | covid endgame

Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa.

>>>RH kupuje tri milijuna brzih testova za učenike | ministarstvo

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

“Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

>>>Nonković: ‘vrlo blagi omikron eksplodirao’ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Trenutno smo prešli 70,6 posto odrasle populacije koja je cijepljena barem jednom dozom.

Odluka Vlade RH da zadrži režim covid potvrda i tako neposredno uvjetuje cijepljenje stiže u trenutku kad rastući broj zemalja širom svijeta odustaje od sličnih poriva. Primjerice, Francuska je covid potvrde dokinula 14. ožujka, a Britanija još 22. veljače.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] Plenković prepoznao blagost omikrona, vlada popušta neke mjere, nastavlja s reži… 17/03/2022 […]

Comments are closed.