Biznis i ekonomija

Plenković primio njemačko gospodarsko izaslanstvo, deklarirao otvorenost novim ulaganjima

Andrej Plenković; Foto: EU Council

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se utorak u Banskim dvorima s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu.

U susretu su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

>>>Holzgrefe: tvrtke s neovisnim lancima opskrbe bit će u velikoj prednosti na njemačkom tržištu

Razgovaralo se o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj.

Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. iznosila je 6,4 milijarde eura.

>>>Uvid u neuobičajene trendove, uvoz i izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2021. | HGK

Iz Vlade u priopćenju navode da je premijer dionike upoznao s planiranim aktivnostima u poticanju daljnjeg gospodarskog rasta, korištenje europskog nova u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i novog višegodišnjeg europskog proračuna (VFO).

Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu regionalna je inicijativa njemačkog gospodarstva za 29 država srednje, istočne i jugoistočne Europe te južnog Kavkaza i srednje Azije. Osnovana je 1952. godine i okuplja oko 350 tvrtki.

Njemački gospodarstvenici upoznati su s dosad poduzetim poreznim i administrativnim rasterećenjima te mjerama za unaprjeđivanje investicijskog i poslovnog okruženja.

>>>Nikako ne možemo biti zadovoljni strukturom stranih ulaganja: Burilović

Premjer je komentirao i aktualnu geopolitičku situaciju s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla Ukrajini, kao i posljedice rata na energetsku i prehrambenu opskrbu.

>>>RH raspolaže s 5,5 milijardi kuna za modernizaciju i preporod prometa, željeznice | HGK

Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile svoju spremnost za daljnju suradnju i investicije. Njemačke kompanije dosad su sveukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura, što Njemačku stavlja na jedno od vodećih mjesta po visini ulaganja.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Plenković primio njemačko gospodarsko izaslanstvo, deklarirao otvorenost novim u… 29/03/2022 […]

Comments are closed.