PolitikaPreporučeno

Plenković razgovarao sa Zelenskim, zavjetovao svesrdnu pomoć Ukrajini | VIDEO

Andrej Plenković i Volodimir Zelenskij; Foto: VRH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje je održao sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz predsjednika Vlade bio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Anica Djamić, Gordran Grlić Radman i Andrej Plenković; Foto: VRH

Vlada u priopćenju za javnost navodi da “Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.”

Povedeni su razgovori o posljedicama razaranja, daljnjoj pomoći i nastavku integracije Ukrajine u Europsku uniju, što je ujedno i jedan od temeljnih povoda za rat.

>>>Vlada RH upućuje pet milijuna eura hitne pomoći Ukrajini

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe, iz vlade ga predstavljaju kao “izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.”

Andrej Plenković i Ruslan Stefančuk; Foto: VRH
Kontekst

Premijer Plenković važan je dionik europske vanjske politike u kontekstu Ukrajine koju je Rusija prihvatila kao jedan od povoda za “specijalnu vojnu operaciju”. On je u 2014. godini služio kao lider izaslanstva Europskog parlamenta za motrenje parlamentarnih izbora u Ukrajini.

Dvije godine kasnije izazvao je osudu, kritiku i zabrinutost Rusije nakon što je izjavio da bi separatističke ukrajinske oblasti čiju je neovisnost neposredno prije početka invazije proglasio predsjednik Vladimir Putin u Ukrajinu trebalo reintegrirati u skladu s hrvatskim iskustvima reintegracije istočne Slavonije u 1998. godini.

>>>Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata

Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom  posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Hrvatsko je izaslanstvo dočekala veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini, izvijestili su u nedjelju iz Ureda predsjednika Vlade RH.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima