Politika

Plenković rezimirao situaciju s kontejnerima; Nikolić zatražila reviziju robnih zaliha  

Andrej Plenković; Foto; European Union

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak saborske zastupnike da je na područje pogođeno potresom dostavljeno 555 kontejnera i kućica te najavio da će do početka veljače udovoljiti registriranim potrebama.

“Podatak s kojim raspolažemo je da je na adrese dostavljeno 555 mobilnih stambenih jedinica, kontejnera i kućica, na struju je spojeno njih 650, a kada se govori o robnim zalihama i brzini isporuka mi ćemo u kratkom roku, do početka veljače, doći do potreba koje su registrirane”, kazao je Plenković tijekom aktualnog  prijepodneva.

>>>Medved i Milošević rezimirali stanje na potresom pogođenim područjima

Nije realno da zemlja poput Hrvatske na skladištu ima 1500 kontejnera koje su stambenog karaktera, odgovorio je Romani Nikolić (SDP) koja je zatražila reviziju robnih zaliha.

Nikolić je rekla da je na terenu potrebno 1000 kontejnera, a da su robne zalihe imale na raspolaganju tek 100-ak, ističući da u robnim zalihama treba utvrditi tko tamo i što radi te odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja.

Plenković je naveo da je u robnim zalihama bilo 300 kontejnera, od kojih je 200 raspoređeno za potrebe testiranja na koronavirus, a nakon potresa preostali su odmah raspoređeni u Sisačko -moslavačku županiju.

Od EU zatraženo 200 kontejnera, stiglo 112, 154 bilateralnom suradnjom

Putem europskog mehanizma zatraženo je 200 dodatnih kontejnera, od kojih je dosad stiglo 112, a putem bilateralne suradnje stigla su još 154 kontejnera, rekao je.

Osim toga, dodao je, država je naručila još 428 stambenih kontejnera, od kojih je dosad došlo njih 206, a paralelno s tim od hotelijera su otkupljene gotovo sve raspoložive mobilne kućice, njih 264 od kojih je dosad isporučeno 168.

>>>Ćorić: rješenja za privremeni smještaj iz domaće proizvodnje, minimalno iz uvoza

Oni sami već su ranije donirali 125 kontejnera, kazao je Plenković.

Vlada dogovorila s BAT-om nastavak proizvodnje u Kanfanaru

Na pitanje Marina Lerotića (IDS) poručio je da je Vlada pronašla rješenje u konzultacijama s British American Tobaccom (BAT) da se zadrži proizvodnja u tvornici u Kanfanaru i zadrže radna mjesta.

Vezano za sredstva iz EU-a za ublažavanje posljedica potresa kazao je kako se krenulo u relokaciju postojeće financijske omotnice u iznosu od 111 milijuna eura, kako bi se i ta sredstva stavila u funkciju obnove.

“Iz postojeće financijske perspektive Vlada nastoji izvući maksimu”, naglasio je Plenković.

Comments (1)

  1. […] Plenković rezimirao situaciju s kontejnerima; Nikolić zatražila reviziju robnih … 19/01/2021 […]

Comments are closed.