PolitikaPreporučeno

Plenković u Bruxellesu, dvije važne odluke Suda Europske unije: EU brifing

Sljedeći tjedan hrvatski premijer Andrej Plenković sastat će se u Bruxellesom s najvišim europskim dužnosnicima i sudjelovati na forumu posvećenom  mogućnostima povezivanja Europe i Azije u različitim aspektima od geopolitičkih, ekonomskih standarda do financija.

Premijer Plenković boravit će u Bruxellesu od četvrtka 26. rujna do subote 28. rujna.

>>>Izvješće Andreja Plenkovića o radu Europskog vijeća

U četvrtak će se sastati s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, sadašnjim predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

“EU-Asia Connectivity Forum”

U petak sudjeluje na “EU-Asia Connectivity Forumu”, na kojem će biti niz visokih dužnosnika. Forum će otvoriti predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe, a Plenković je jedan od govornika na forumu.

Sudionici će raspravljati o mogućnostima povezivanja Europe i Azije u različitim aspektima od geopolitičkih, ekonomskih standarda do financija.

Plenković će se u petak sastati i s potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom i povjerenikom Johanneso Hahnom. U subotu se sastaje s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Sljedeći tjedan će nekoliko čelnika europskih institucija i povjerenika Europske komisije sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine UN-a i klimatskom summitu u New Yorku.

Dvije važne odluke Suda Europske unije

Sljedeći tjedan Sud EU-a u Luxembourgu trebao bi donijeti dvije važne odluke, koje bi mogle utjecati na ocjenu o učinku u sadašnjem mandatu povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

U utorak, 24. rujna Sud bi trebao objaviti dvije presude, jednu u slučaju oporezivanja tvrtke Fiat Chrysler u Luksemburgu i drugu u vezi s oporezivanjem Starbucksa u Nizozemskoj.

>>>Novi mandat Vestager ‘zbilja loša vijest za telekome’, tech kompanije: trgovac

To su neki od predmeta koji su završili pred Sudom nakon odluka povjerenice za tržištno natjecanje Margrethe Vestager. Pred Sudom je završio i slučaj Apple, koji bi trebao uplatiti u proračun Republike Irske 13 milijardi eura, jer su irske porezne vlasti omogućile toj američkoj tvrtki povoljan porezni tretman.