PolitikaPreporučeno

Plenković: vidjet ćemo tko je odgovoran za ‘teroristički čin’, radikalizaciju Bezuka | VIDEO

Premijer Andrej Plenković u srijedu je održao konferenciju za novinare na kojoj je podijelio nove detalje o dosadašnjim saznanjima povezanima s napadom na policijske službenike ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu.

“Želio sam da još malo detaljnije objasnim javnosti, što se u biti dogodilo prema dosadašnjim informacijama ovdje prije dva dana i nastavno na ono što sam kazao na početku sjednice Vlade. Dakle, za hrvatsku javnost važno je znati da je bilo pucanja na tri policijska službenika. Dakle ne na jednog nego na tri, srećom ranjen je samo policijski službenik Oskar Fiuri (…) on je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se,” rekao je premijer.

>>>Muškarac zapucao po zgradi Vlade, ranio policajca pa počinio samoubojstvo

“Što se tiče počinitelja, kao što sam kazao, on je izvršio samoubojstvo, vidjeli ste da je riječ o mladom čovjeku od samo 22 godine. Ovo što je on napravio, prema našim procjenama, bez ulaženja u klasifikacije koje će imati Državno odvjetništvo, ne samo da je pokušaj teškoga ubojstva službene osobe, nego nažalost po nama tu ima i elemenata terorističkog akta. Zašto to govorim? Zato što u našim kaznenim zakonima imate član 97 koji govori o ozbiljnom narušavanju temeljnih ustavnih, političkih i drugih ustavnih struktura. Vlada RH je sigurno jedna od takvih političkih struktura, tu nema nikakvih dilema (…) to je razlog zašto sam ovako kvalificirao ovo što se dogodilo,” nastavio je.

“Vidjet ćemo što će pokazati istraga, no u svakom slučaju nije on ovdje naišao baš usput u ponedjeljak ujutro na Trg svetog Marka, pred zgradu Vlade u vrijeme kada počinje radno vrijeme, došavši pritom iz grada Kutine koji nije baš neposredna četvrt grada Zagreba, s automatskim oružjem iz kojeg je ispucao ove rafale na trojicu hrvatskih policajaca i s pištoljem s kojim je sebi oduzeo život. Ovo je ozbiljna situacija koja zahtjeva da institucije, ali i svi zajedno kao društvo, ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvoga čina koji se dogodio pred Vladom. On odudara od svega o čemu smo u hrvatskoj demokraciji u proteklih 30 godina naučili.”

Plenković je naveo da je “amaterski napad” mogao biti puno kobniji u drugačijim okolnostima i da će Vlada nakon napada preispitati svoju otvorenost.

“Uvjeren sam da će policija, Državno odvjetništvo, ali i Sigurnosno-obavještajna agencija ispitati do u najsitniji detalj koji su razlozi da mlad čovjek dođe u poziciju da uopće odluči napraviti nešto ovako. To je naša temeljna zadaća, moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije, jer ovo jest radikalizacija. Ovo je radikalizacija, ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, nekoga tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao ovakvim porivom da napravi ovakav pokušaj ubojstva, odnosno ovakav čin pred zgradom Vlade. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran. Ja u ovom trenutku na nikoga ne mogu uprijeti prstom, ali moramo se zapitati tko su akteri, pa i u političkom životu RH koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, koji čak i nakon ovoga akta, poput Ivana Penave i gospođe (Karoline Vidović) Krišto su u stanju davat izjave kakve su dali u zadnjih nekoliko sati, koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne u biti i u političkom smislu i sigurno ne doprinose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja u uljuđenom društvu članice Europske unije,” zaključio je Plenković.

Kontekst

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je u osvrtu na čin rekao da napadač identificiran kao 22- godišnji Danijel Bezuka iz Kutine “nije kao njegovi vršnjaci pobjegao u Njemačku, nego je pokazao bunt”. On je također izjavio da “ljudi drže oružje jer ne vjeruju sustavu, jer im sustav nije dokazao da mu mogu vjerovati.”

Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto danas je pak izjavila kako “Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga Svetog Marka.”

Izjave je utorak neprihvatljivima ocijenio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Svjedočimo potpuno neprimjerenim i neodgovornim javnim istupima, kako određenih političkih osoba, tako i raznih pojedinaca i grupa na društvenim mrežama. Moj poziv je prvenstveno prema osobama koje obnašaju javne i odgovorne dužnosti, bilo da se radi o saborskim zastupnicima, gradonačelnicima ili drugima, da se suzdrže od radikalizacije, od upućivanja neprimjerenih poruka, pozivanja na bunt, ili na bilo koji drugi način stvaranja društva netolerancije,” rekao je Medved uoči sjednice Vlade prema citatu Hine.

Bezuk je ususret činu, u svojoj zadnjoj objavi na društvenoj mreži Facebook napisao: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.”

Comments (1)

  1. […] >>>Plenković: vidjet ćemo tko je odgovoran za ‘teroristički čin’, radikalizaciju Be… […]

Comments are closed.