Politika

Plenković, von der Leyen i Rutte u Sarajevu | EU brifing

Ovaj tjedan u Bruxellesu se sastaje nekoliko ministarskih vijeća, predsjednica Komisije zajedno s premijerima Hrvatske i Nizozemske u posjetu je Sarajevu.

U Bruxellesu se sljedeći tjedan održava nekoliko formalnih i neformalnih sastanaka Vijeća EU-a u različitim sastavima.

U ponedjeljak se održava redoviti sastanak ministara vanjskih poslova koji će razgovorati o dugoročnijim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini i vojnoj potpori u njezinu ratu s Rusijom. Na početku sastanka ministrima će se video-vezom obratiti ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba.

Prije rasprave o Bliskom istoku, ministri će imati nekoliko odvojenih neformalnih sastanaka s više dužnosnika: ujutro s izraelskim ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom, tijekom ručka s glavnim tajnikom Lige arapskih država Ahmedom Aboulom Gheitom i ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisalom bin Farhanom Al Saudom, ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Shoukryjem i ministrom vanjskih poslova Jordana Aymanom Safadijem te popodne s ministrom vanjskih poslova Palestinske samouprave Riyadom al-Malikijem.

U ponedjeljak i utorak održava se neformalni sastanak ministara trgovine država članica. Ministri poljoprivrede i ribarstva u utorak imaju redoviti sastanak.

U četvrtak će se na neformalnom sastanku okupiti ministri unutarnjih poslova, a u petak ministri pravosuđa.

Uzdizanje BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i nizozemskim Markom Rutteom putuje u Sarajevo kako bi iskazali potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema EU i koja očekuje odluku o otvaranju pregovora u ožujku ako ispuni tražene uvjete.

Oni će se sastati s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, članovima predsjedništva BiH, vodstvom Parlamentarne skupštine i s civilnim sektorom.

Europska komisija trebala bi u ožujku prije proljetnog samita čelnika EU-a objaviti izvješće o napretke Bosne i Hercegovine u ispunjavanju postavljenih uvjeta za početak pregovora. Bude li izvješće pozitivno, čelnici će odobriti početak pristupnih pregovora.

Europski parlament sljedeći tjedan uglavnom radi u odborima, a u srijedu će se zastupnici okupiti na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, na kojoj će obilježiti Dan sjećanja na holokaust. Tom prigodom obratit će im se Irene Shashar koja je preživjela holokaust.

Europska komisija će na svom sastanku u srijedu usvojiti nekoliko inicijativa. Između ostaloga, objaviti će dokument o ekonomskoj sigurnosti i provjeri izravnih stranih investicija iz trećih zemalja te o kontroli investicija iz EU-a u trećim zemljama.