PreporučenoTech

‘Početak nove ere’: lansiran je njemačko-ruski teleskop s pogledom na čitavo nebo

eROSITA; Foto: MaxPlanckSociety/YouTube

Ruska svemirska agencija je u subotu 13. srpnja lansirala njemačko-ruski rendgenski teleskop koji će zamijeniti moskovsku verziju Hubblea (Spektr-R) izgubljenu u siječnju ove godine.

Novi, moćniji satelit Spektr-RG znanstvenicima će omogućiti promatranje više od 100.000 nakupina galaksija i, kako kažu, “označiti početak nove ere”

Agencija je u subotu rekla da je lansiranje prošlo OK. “Sljedeći faza: tri mjeseca nakon lansiranja – krstarenje do L2 (pozicije), kalibracija i testiranje, testna opažanja.”

“Početak nove ere”

Spektr-RG nosi rendgenski teleskop eROSITA razvijen u izvrsnom Max Planck institutu za izvanzemaljsku fiziku sa sjedištem u Münchenu.

“eROSITA označava početak nove ere u rendgenskoj astronomiji,” navodi se u priopćenju instituta. “Niti jedan teleskop nikad nije imao tako detaljan pogled na čitavo nebo.”

>>>Sentinel sateliti Copernicusa otkrivaju radna mjesta, kulturnu baštinu ili kradljivce subvencija

Očekuje se da će satelit detektirati više od 100,000 nakupina galaksija u nastojanju da izmjeri količinu tamne energije u svemiru. U istraživanju će mu pomoći ruski instrument ART-XC.

Spektr-R i njegov nasljednik stvoreni su za promatranje crnih rupa i mapiranje svemira radi boljeg razumijevanja njegova širenja, piše DW.