PreporučenoTech

Pod krinkom zaštite djece Komisija gura masovni nadzor, drski napad na Povelju i temeljne slobode

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Christophe Licoppe/EC

Digitalno vijeće njemačkog parlamenta, Bundestaga, 1. je ožujka održalo zgodnu i britku raspravu o novom prijedlogu Europske komisije koja gura masovni nadzor komunikacija i građana Europske unije.

Na površini, Komisija predlaže “zakon za borbu protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece online”, uključujući “kontrolu chata”, odnosno nadzor svekolikih tekstualnih poruka bila riječ o klijentima za elektroničku poštu ili popularnim aplikacijama.

>>>Kontrola vozača i druga metrika u novim pravilima EU-a za cestovna vozila

Ispod površine, poriv podrazumijeva distopijski masovni nadzor i još jedan drski pokušaj gaženja temeljnih sloboda kakvom je sklono aktualno izvršno tijelo EU-a pod predsjednicom Ursulom von der Leyen.

Drski i mučki nacrt

Tutanota, njemački pružatelj usluga šifrirane elektroničke pošte znamenit po promicanju i čuvanju privatnosti svojih korisnika, u takvom kontekstu donosi zanimljiv uvid u parlamentarnu i širu javnu raspravu u kojoj IT stručnjaci, pobornici i promicatelji građanskih sloboda i prava, zakonodavci i provoditelji zakona.., pa čak i udruge za zaštitu prava djece, drže da Komisija ne samo da ne štiti djecu, već u svom stilu, naveliko i naširoko, ugrožava temeljna prava i slobode u Europskoj uniji.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Svi se stručnjaci, uključujući organizacije za zaštitu djece, slažu da prijedlog Komisije ide predaleko i izvan nadnacionalnih povelja i nacionalnih ustava.

Štoviše, dionici rasprave u Njemačkoj propituju zašto izvršno tijelo uopće gura drski i mučki nacrt koji niti hipotetski ne može obraniti na najvišem Sudu EU-a.

“Nema progona po svaku cijenu. Država ne bi stavila kameru u svaku spavaću sobu.”

Markus Hartmann
Svijest

Iako do potencijalnog usvajanja zakona ima još podosta raspri, uključujući u Hrvatskom saboru, zvonjava na uzbunu u Njemačkoj poslovično je značajna budući da je riječ o naciji koja je kroz nacistički, a potom i hladnoratovski masovni nadzor itekako stekla svijest o značaju privatnosti.

Riječ je i o ključnom dioniku europske trodiobe vlasti, pa će se gledišta Bundestaga zrcaliti u Europskom parlamentu i Europskom vijeću.

>>>EP usvojio zakone o digitalnim uslugama i tržištima, otvorio put masivnoj cenzuri

Tutanota piše da je njemačko odbacivanje “over-the-top” skeniranja kriptiranih komunikacija već sada izvjesno budući da poviješću poučeni građani preferiraju privatnost i zaštitu podataka.

Kontekst

Nacrt Europske komisije za borbu protiv seksualnog zlostavljanje djece online, u Njemačkoj kolokvijalno nazvan “Chat kontrola”, želi spriječiti dijeljenje materijala o seksualnom zlostavljanju.

U aktualnom obliku on od pružatelja online usluga traži da skeniraju sve tekstualne poruke, elektroničku poštu, postavljanje ili razmjenu datoteka, chat u videoigrama, video konferencije…, odnosno sve što se može obuhvatiti i u mrežu uhvatiti.

>>>Europol dobio nove, široke (i zabrinjavajuće) ovlasti | masovni nadzor

Prijedlog uzgred podrazumijeva i generalno slabljenje online sigurnosti.

Dobra se analogija za htijenje Komisije kristalizirala tijekom rasprave i saslušanja u Bundestagu gdje je iskusni javni tužitelj Markus Hartmann, voditelj Središnje i kontaktne točke za kibernetički kriminal Sjeverne Rajne-Vestfalije (ZAC NRW) rekao: “Nema progona po svaku cijenu. Država ne bi stavila kameru u svaku spavaću sobu.”

Hartmann je upozorio protiv slabljenje end-to-end enkripcije kroz skeniranja sadržaja putem klijenta.

“Čineći to, Komisija zapravo potkopava najvažniji digitalni zaštitni alat,” rekao je istražitelj, “jer ugrožena enkripcija na kraju nije enkripcija.”

>>>Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u primjeni do kraja 2022.

Stručnjak je propitivao i druge lažne premise Komisije uz sud da je njezin nacrt disproporcionalan u cjelini i “nepogodan za provođenje zakona”.

Uzgred rečeno, von der Leyen je u Njemačkoj zloglasna zbog sličnih poriva i prijedloga, odnosno kreacije okvira za masovni nadzor i masovnu cenzuru.

Kritika stručnjaka

Elina Eickstädt, glasnogovornica renomiranog i politički moćnog Chaos Computer Cluba, najveće hakerske udruge u Europskoj uniji s više od 7.700 registriranih članova, kaže da Komisija “grubo precjenjuje mogućnosti (aktualnih) tehnologija” i ne skriva čuđenje prema porivu.

“Ono što dobivamo je nacrt nadzorne strukture koja je bez presedana,” rekla je.

>>>Aktivist srušio ‘Štit privatnosti’, odnio kolosalnu pobjedu protiv Facebooka i masovnog nadzora

U srži autoritarni i fašistički prijedlog Komisije odbacuju čak i udruge za zaštitu djece, uključujući veliki Kinderschutzbund čiji je član upravnog vijeća Joachim Türk rekao da su povjerljive i sigurne komunikacije “kamen temeljac slobodnog izražavanja i stoga demokracije.”

Djeca trebaju odrastati bez straha, bez brige o nadzoru. “Za nas je stoga nemoguće prihvatiti opciju kontrole chata bez naloga.”

“Šteta svačijoj privatnost bila bi neizmjerna,” rezimirao je Felix Reda iz njemačkog Društva za građanske slobode.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here