PreporučenoTech

Podaci iz SAD-a potvrđuju rastući broj probojnih infekcija, pad učinkovitosti mRNK cjepiva

U razdoblju od svibnja do 25. srpnja oko 25% novih slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 zabilježeno u okrugu Los Angelesa bilo je među procijepljenom populacijom, izvijestili su u utorak američki dužnosnici.

Posljednji podaci objavljeni u redovitom tjednom izvješću američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrđuju u Izraelu i drugdje već uočen, rastući trend “probojnih infekcija” među procijepljenim osobama i dijelom koincidiraju s pojavom novog, visokozaraznog delta soja koji je pokazao sklonost “bijegu od cjepiva.”

>>>Učinkovitost cjepiva Janssen (J&J) i AstraZenece protiv delta soja oko 33% | novo istraživanje

CDC ne bilježi sve probojne slučajeve, ali prati podatke iz neovisnih, lokalnih ili regionalnih istraživanja kako bi odvagnuo potrebu za docjepljivanjem koje se prema prvim naznakama pokazalo uspješnim u Izraelu.

Novi podaci objavljeni u utorak uključuju više od 43.000 prijavljenih infekcija među stanovnicima okruga Los Angeles u dobi od 16 i više godina. Od njih je 10.895 ili 25,3% zabilježeno u procijepljenih osoba, 1.431 ili 3,3% bilo je u djelomično cijepljenih osoba, a 30.801 ili 71,4% u necijepljenih osoba.

Zaštita protiv hospitalizacija, smrtnog ishoda

Istraživanje sugerira da mRNK cjepiva (Pfizer/BioNTech i Moderna) unatoč padu učinkovitosti u sprječavanju zaraza nastavljaju pružati snažnu zaštitu protiv hospitalizacija ili smrtnog ishoda bolesti COVID-19. Prema studiji, zbog zaraze je hospitalizirano 3,2% procijepljenih osoba, od kojih je tek 0,05% primljeno na odjel intenzivne njege, a 0,25% zatrebalo respirator.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

Među necijepljenima koji su se razboljeli, 7,5% je hospitalizirano, 1,5% primljeno na odjel intenzivne njege, a 0,5% je trebalo podršku za disanje pomoću mehaničke ventilacije.

>>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova cjepiva

Uz objavu i komentar podataka iz okruga Los Angelesa, CDC je osvježio i informacije iz istraživanja HEROES koje prati rezultate cijepljenja zdravstvenih radnika. Podaci su zabrinjavajući i sugeriraju da se učinkovitost aktualne linije mRNK cjepiva u susretu s delta sojem smanjila s 91% na 66%.

Revidirani je postotak pritom značajno veći od pojedinih recentnih studija čiji rezultati sugeriraju da je učinkovitost cjepiva Pfizer okopnila do slabašnih 42%. Američki i pojedini drugi regulatori uvjetno/izvanredno ili potpuno odobrenje cjepiva uvjetuju učinkovitošću od najmanje 50%.

>>>Moderna ponajbolja protiv delte, učinkovitost Pfizera revidirana na 42% | friške spoznaje

Unatoč otkrićima u realnom vremenu, proturječnim ili nedorečenim informacijama, američka je Agencija za hranu i lijekove (FDA) ovog tjedna cjepivu Pfizera dala puno odobrenje za korištenje među populacijom starijom od 16 godina, s nadom da će novi status pospješiti povjerenje u imunizaciju.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>Podaci iz SAD-a potvrđuju rastući broj probojnih infekcija, pad učinkovitosti mRNK cj… […]

  2. […] >>>Podaci iz SAD-a potvrđuju rastući broj probojnih infekcija, pad učinkovitosti mRNK cj… […]

Comments are closed.