PolitikaPreporučeno

Podrška konzervativcima ‘niže od dna’; Scholz: potreban je novi početak | izbori u Njemačkoj

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel u utorak je uputila gorljiv poziv biračima da na ovomjesečnim izborima podrže njezinog potencijalnog nasljednika, predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lascheta.

Merkel je zavapila u trenutku kad posljednja anketa Forse za RTL/n-tv pokazuje daljnju eroziju podrške CDU-u i sestrinskoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU). Istraživanje je pokazalo da Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ususret izborima 26. rujna uživa povjerenje 25% ispitanih, dok je podrška konzervativcima okopnila za dva postotna boda, na 19%.

CDU/CSU u ovom trenutku kotiraju najniže u povijesti u svim vodećim anketama.

“Građani za nekoliko dana imaju izbor: ili vladu koja prihvaća podršku (krajnje lijeve) stranke Linke (Ljevica) sa SPD-om i Zelenima, ili je barem ne isključuje, (više)” rekla je Merkel zastupnicima u Bundestagu prema citatu Reutersa.

“…ili saveznu vladu koju vodi CDU i CSU s Arminom Laschetom kao kancelarom – saveznu vladu koju našu zemlju u budućnost vodi s umjerenošću,” rekla je u izgledno svom zadnjem govoru zastupnicima donjeg doma.

Merkel je dodala da će Laschet voditi vladu koja pruža “stabilnost, pouzdanost, umjerenost i srednji put – a to je upravo ono što Njemačkoj treba”.

>>>SPD prvi put u 15 godina ispred CDU-a, konzervativcima najmanja podrška u povijesti Forse

U širem kontekstu Laschet trpi postojan pad popularnosti nakon što je snimljen u smijehu dok je predsjednik Njemačke držao govor o žrtvama i posljedicama katastrofalnih poplava. Njegov je recentni susret s izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom izazvao susramlje u Nijemaca.

Bundestagu se nakon Merkel obratio ministar financija Olaf Scholz (SPD), prema posljednjim anketama apsolutni pobjednik hipotetskih direktnih izbora za kancelara. “Potreban je novi početak, nadam se i siguran sam da će biti uspješan,” rekao je.

Pratite nas na Google vijestima