Biznis i ekonomijaPreporučeno

Podrška uvođenju temeljnog dohotka u Južnoj Koreji raste slijȇva i zdesna

Guverner Lee Jae-myung/YouTube

Fiskalne mjere poput direktnih uplata novca građanima i rekordna državna potrošnja potaknuta pandemijom koronavirusa u Južnoj Koreji snaži progresivnog regionalnog guvernera i potiču raspravu o usvajanju temeljenog dohotka.

>>>Rusija otvorila raspravu o temeljnom dohotku

Lee Jae-myung, od 2018. godine guverner najmnogoljudnije južnokorejske provincije Gyeonggi, u posljednjim tjednima sve žešće upozorava da će izostanak “sveopće potpore u dohotku” čiji je cilj adresiranje nejednakosti ugroziti stabilnost nacionalne ekonomije. “Kapitalistički sustav mogao bi se raspasti bez podrške potražnji i potrošnji,” rekao je 56-godinšnji Lee u prošlotjednom intervjuu.

Anketa o temeljnom dohotku koju je u lipnju proveo Realmeter sugerira da njegovo uvođenje u Južnoj Koreji podržava 49% građana, dok mu se protivi njih 43%.

Direktne uplate novca građanima

Guverner je pažnju šire južnokorejske javnosti uhvatio u prvim danima epidemije kad je neovisno o središnjoj vlasti prvi posegnuo za direktnom i neobvezujućom novčanom podrškom građanima, što je Seul kasnije replicirao na nacionalnoj razini.

>>>I Južna Koreja posegnula za darivanjem novca direktno građanima: COVID-19

Bloomberg piše da bi se pozivima Jae-myunga za uvođenjem bezuvjetnog temeljnog dohotka mogli priključiti drugi političari, budući da se on nakon potpirivanja rasprave propeo u anketama i postao favorit u utrci za sljedećeg predsjednika Južne Koreje koja će kulminirati u 2022. godini.

Poučak iz djetinstva

Jedna od prednosti Leeja njegovo je odrastanje u siromaštvu s čime se može poistovjeti rastući broj građana među kojima snažno rezonira njegovo čvrsto uvjerenje da će jaz u dohotku dovesti do neodrživosti gospodarstva i da je temeljni dohodak “rješenje koje će omogućiti daljnji razvoj” kapitalizma.

>>>Sudanska vlada kreće s direktnim uplatama novca građanima

“Imam povjerenja u svoje razumijevanje kako funkcioniraju društvo i globalna ekonomija i kako se njihovi problemi mogu popraviti,” kaže Lee. “Ja oko toga neću tražiti kompromis.”

Guverner pritom predlaže skromni temeljni dohodak u iznosu od 500,000 južnokorejskih vona godišnje (oko 2.760 kuna) koji bi se postupno povećavao i udvostručio u razdoblju između 10 do 15 godina.

>>>Škoti traže trogodišnji pilot bezuvjetnog temeljnog dohotka

Bloomberg ističe da podrška univerzalnom temeljnom dohotku polako izlazi iz sfere progresivnih političara i osvaja konzervativne struje u naciji. Tako je novooformljena, udesno ustrojena “Stranka narodne moći”, čiji nastanak donekle zrcali uspon Domovinskog pokreta u Hrvatskoj, uvođenje temeljnog dohotka navela kao jednu od okosnica svoje politike.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima